ГоловнаСвіт

Віце-канцлер Німеччини закликає Китай допомогти у вирішенні української кризи

Від КНР очікують використання її впливу на Росію

 Віце-канцлер Німеччини закликає Китай допомогти у вирішенні української кризи
Зигмар Габриэль

Віце-канцлер Німеччини Зігмар Габріель, який зараз знаходиться з робочим візитом у Пекіні, закликав Китай відігравати активнішу роль у вирішенні української кризи, у тому числі використовувати для цього свій вплив на Росію. Про це 22 квітня повідомило агентство Рейтер.

Габріель, лідер Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) та міністр економіки і енергетики у кабінеті канцлера Ангели Меркель, незадовго до зустрічі з прем'єр-міністром КНР Чі Кецяном заявив, що має намір торкнутися теми України в переговорах з китайською стороною.

"Звичайно, ми будемо просити китайців віддати належне їх підвищеній міжнародній відповідальності та взяти участь у вирішенні конфліктів, подібних тому, який в даний момент відбувається в Європі між Україною і Росією", - сказав німецький міністр.

Китай, постійний член Радбезу ООН, дуже обережно та стримано відреагував на кризу в Україні. При цьому, не бажаючи псувати відносини зі своїм ключовим союзником в особі Росії, Пекін не коментував минулий в Криму референдум щодо приєднання до Росії, щоб не створювати прецеденту для власних неспокійних регіонів, таких як Тибет. Разом з тим, китайська влада заявляє, що хочє продовжувати "дружню співпрацю" з Україною та поважає її незалежність, суверенітет і територіальну цілісність.

За словами Габріеля, від Китаю очікують, що "він буде використовувати свої відносини з Росією, щоб ясно дати зрозуміти, що міжнародне право та цілісність кордонів потрібно поважати".

Переговори за участю представників Росії, США, Євросоюзу та України, присвячені українській внутрішньополітичній кризі, пройшли в Женеві 17 квітня. У результаті було прийнято документ, в якому обумовлюються заходи з розв'язання кризи. Ними повинні стати роззброєння сепаратистів та звільнення ними адмінбудівель в обмін на амністію.

Раніше у вівторок в.о. президента України Олександр Турчинов та віце-президент США Джозеф Байден обговорили на зустрічі в Києві ситуацію в Україні. При цьому Турчинов зазначив, що, "на превеликий жаль, ні Російська Федерація, ні її терористичні спецпідрозділи, які присутні в Україні, демонстративно не збираються виконувати домовленості, які були досягнуті в Женеві".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram