ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Держдума почасти прирівняла блогерів до журналістів

Деякі російські депутати вважають нову поправку "сирою"

Держдума почасти прирівняла блогерів до журналістів
Госдума
Фото: http://www.ntv.ru

Російська Держдума в п'ятницю, 18 квітня, схвалила поправку, яка почасти прирівнює популярних блогерів до журналістів, повідомляє "Лента.ру".

Пропозиція внесена до другого читання депутатами від ЛДПР в один з трьох законопроектів "антитерористичного пакету". Ця поправка доповнює федеральний закон "Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації" новою статтею - "Особливості поширення блогером загальнодоступної інформації".

Із цієї статті випливає, що власник сайту або сторінки в Інтернеті, яку протягом доби відвідують понад три тисячі користувачів, розміщуючи та використовуючи інформацію, зобов'язаний стежити за тим, щоб його блог не використовувався для вчинення кримінально караних діянь, розголошення держтаємниці, публікації екстремістських матеріалів, а також для пропаганди порнографії, культу насильства і жорстокості. Блогеру також забороняється нецензурно висловлюватися.

При цьому блогер зобов'язаний перевіряти достовірність інформації до її публікації і негайно витирати розміщену недостовірну інформацію, дотримуватися заборони й обмеження, передбачених законодавством РФ про референдум і вибори, а також вимоги про порядок поширення масової інформації.

Окрім того, блогер повинен дотримуватися права і законних інтересів громадян і організацій, в тому числі пильнувати честь, гідність і ділову репутацію громадян, а також репутацію організацій.

Разом з тим у статті зазначено, що блогер може вільно шукати, одержувати, передавати і поширювати інформацію будь-яким чином, відповідно до законодавства, викладати у своєму блозі власні судження й оцінки, поширювати рекламу.

Коментуючи поправки, голова комітету Держдуми з інформаційних технологій та зв'язку Олексій Митрофанов зауважив, що депутати не прирівнюють блогерів до журналістів, а просто вводять блогера "як окрему категорію регулювання".

"Фактично блогеру пропонується не лаятися, дотримуватися законів, не здійснювати злочинні діяння, не розголошувати державну таємницю", - сказав Митрофанов.

Згідно з поправками, популярний блогер зобов'язаний розмістити на зазначених сайті або сторінці сайту в Інтернеті свої прізвище та ініціали, а також електронну адресу для відправлення йому юридично значущих повідомлень.

Шукатиме популярних блогерів Роскомнагляд. Виявивши блог, який підпадає під вимоги закону, відомство скерує провайдеру хостингу або блогеру повідомлення в електронному вигляді про необхідність подання протягом трьох днів даних, що дозволяють ідентифікувати блогера. Після цього блогера внесуть до реєстру Роскомнагляду. Якщо доступ до блогу або сайту протягом трьох місяців становить протягом доби менш ніж три тисячі користувачів, сторінка за заявою блогера виключається з реєстру. Якщо блог не популярний протягом півроку, Роскомнагляд сам виключить його з реєстру.

Поправки також передбачають штраф для популярних блогерів і провайдерів, які не хочуть подавати про себе дані в Роскомнагляд: для фізичних осіб - від 10 до 30 тисяч рублів, юридичних - від 50 до 300 тисяч. За повторне порушення штраф становитиме для фізосіб від 30 до 50 тисяч рублів, а для юросіб - від 300 до 500 тисяч або адміністративне призупинення діяльності на термін до 30 діб.

Ці зміни в нижній палаті російського парламенту підтримали не всі. Коментуючи поправку, депутат від "Единой России" Роберт Шлегель заявив, що її текст "сирий". На його думку, визначення блогера не відповідає усталеній практиці, в поправці не визначено, що є персональним сайтом. Крім того, поправка стосується "власника блога", тоді як блогери не володіють тими сторінками, на яких розміщують свої тексти.

У третьому читанні документ можуть розглянути наступного тижня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram