ГоловнаСвіт

У Єрусалимі відбулася бійка між ізраїльською поліцією і палестинцями

Палестинці намагалися перешкодити ізраїльтянам молитися на Храмовій горі

У Єрусалимі відбулася бійка між ізраїльською поліцією і палестинцями
Палестинцы на Храмовой горе
Фото: EPA/UPG

В Ізраїлі поліція застосувала силу для розгону палестинців, які почали закидати камінням ізраїльтян, котрі молилися на Храмовій горі в Старому місті Єрусалима. Про це повідомляє 16 квітня агентство Рейтер.

За словами кореспондента Рейтер, молоді палестинці вибігли з мусульманської мечеті Аль-Акса, розташованої на території Храмової гори, і почали жбурляти каміння в групу ізраїльтян. Тоді на площу прибули спецпідрозділи ізраїльської поліції, які застосували проти палестинців світлошумові гранати, сльозогінний газ і гумові кулі. При цьому в мечеть Аль-Акса правоохоронці не заходили. Нікого з палестинців не затримали.

Напруженість у Єрусалимі зросла у зв'язку зі святкуванням ізраїльтянами Песаху (юдейської Пасхи), що цього року триває з 14 по 21 квітня.

Цього тижня влада Ізраїлю вже посилила заходи безпеки, побоюючись провокацій з боку палестинців.

Контроль над Храмовою горою є однією з причин конфлікту між Палестиною та Ізраїлем. На території цієї площі, крім мечеті Аль-Акса, розташована ще одна культова мусульманська споруда - Купол Скелі. Вважають, що його звели над каменем, з якого, згідно з декотрими богословами, вознісся пророк Мухаммад, а також на якому стояв Ковчег Завіту в часи Першого Храму, з якого, за юдейською традицією, почалося створення світу.

Ізраїль, посилаючись на історичні та біблійні джерела, стверджує, що Західний берег, захоплений ним під час війни 1967 року, є споконвічною ізраїльською територією. При цьому у Східному Єрусалимі і на Західному березі живуть лише близько 500 тисяч ізраїльських поселенців і близько 2,5 мільйона палестинців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram