ГоловнаСвіт

Сирійська армія захопила стародавнє християнське місто

Місто Маалула щонайменше чотири рази переходило з рук армії в руки повстанців

Сирійська армія захопила стародавнє християнське місто
архив
Фото: www.arms-expo.ru

Сирійські урядові війська за підтримки бійців радикального ліванського шиїтського руху "Хезболла" 14 квітня захопили місто Маалула, розташоване на північ від Дамаска. Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на державне телебачення та військові джерела.

Бойовики-ісламісти, в тому числі з угрупування "Фронт Нусра", в грудні 2013 року захопили майже четверту частину християнського міста, і утримували кількох черниць у заручниках. У березні бойовики за посередництва Лівану та Катару досягли з сирійською владою угоди, в рамках якої черниць звільнили.

В останні місяці сирійська армія витіснила повстанців-сунітів з декількох зайнятих ними міст і таким чином перекрила поставки допомоги повстанцям з Лівану й убезпечила головне шосе, що веде з Дамаска в бік центральної Сирії, Хомса і узбережжя Середземного моря.

Згідно з військовим джерелом агентства, зараз місто Маалула і монастир Мар Тхекла знаходяться під "повним контролем військ" Башара Асада.

За час громадянської війни в Сирії Маалула щонайменше чотири рази переходило з рук повстанців в руки армії і навпаки.

Минулого тижня сирійська армія відбила у повстанців прикордонні міста Ранкус і Ябруд, розташовані неподалік від Маалула.

Населення країни на 10% складається з християн, які відчувають загрозу з боку сектантського конфлікту в Сирії.

За останніми даними, кількість жертв сирійського конфлікту перевищила 150 тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram