ГоловнаСвіт

Уряд Японії затвердив план відновлення ядерної енергетики

Аналітики сумніваються в тому, що план спрацює

Уряд Японії затвердив план відновлення ядерної енергетики
архив

Кабінет Міністрів Японії 11 квітня затвердив план, який скасовує енергетичну політику попереднього уряду, спрямовану на поступову консервацію атомних електростанцій.

Як зазначає

Рейтер, такий крок може розгнівати японську громадськість, яка з великою пересторогою ставиться до ядерної енергетики після катастрофи на АЕС "Фукусіма" 2011 року.

Відтоді керівництву японських енергетичних підприємств довелося витратити майже $90 млрд на викопне паливо, необхідне замість ядерної енергії. Ще близько 1,6 трлн єн ($16 млрд) витрачено на модернізацію атомних станцій, які узгодили з новими стандартами техніки безпеки.

При цьому, згідно з проведеним Рейтером аналізом, 48 ядерних реакторів, імовірно, залишаться недіючими, оскільки ціна їхньої модернізації занадто велика, а самі вони розташовані в сейсмонебезпечній зоні, що не сподобається населенню.

"Я думаю, що японські підприємства неминуче спишуть більшість своїх ядерних "активів" і будуть "рухатися далі", - сказав Майкл Шнайдер, паризький незалежний консультант з питань енергетики.

Затверджений урядом план визначає ядерну енергетику як "важливе базисне джерело енергії", що означає, що вона може підтримувати постійну потужність електромережі. Проте в документі не уточнено частку атомної енергії в енергетичному балансі країни.

"Враховуючи малу ймовірність використання ядерної енергетики у великих масштабах, завдання полягає в тому, щоб створити гнучкий енергетичний баланс, а тому концепція базисного навантаження ні на що не годиться", - зазначив Шнайдер.

Уряд також назвав вугілля і гідроенергетику базисними джерелами енергії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram