ГоловнаСвіт

Расмуссен: Росія повинна відвести війська, якщо хоче діалогу

НАТО має намір домагатися дипломатичного розв'язання кризи в Україні

Расмуссен: Росія повинна відвести війська, якщо хоче діалогу
Расмуссен

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен 10 квітня заявив, що Росія повинна відвести свої війська від українського кордону як перший крок для початку переговорів з приводу кризи в Україні. Про це повідомляє Рейтер.

За словами генсека, на кордоні з Україною перебуває близько 40 тис. російських військових, які "не проводять навчань, а готові до бою".

Під час робочої поїздки до Чехії Расмуссен заявив, що будь-які подальші військові дії з боку РФ призведуть до тяжких наслідків і жорстких економічних санкцій.

"У мене є таке повідомлення для Росії з Праги: ви маєте вибір - припинити звинувачувати інших у своїх власних діях, припинити накопичувати (на кордоні) свої війська, припинити ескалацію цієї кризи і почати повноцінний діалог, - сказав Расмуссен. - Якщо Росія серйозно говорить про діалог, першим кроком має стати відведення військ".

"Ми день за днем бачимо супутникові знімки. Росія розпалює етнічне напруження на сході України і провокує заворушення. І Росія використовує свою військову міць, щоб диктувати, що Україна повинна стати федеральною, нейтральною державою. Тобто впливає на рішення, яке тільки Україна, як суверенна держава, може прийняти", - наголосив Расмуссен, додавши, що Альянс не розглядає військових варіантів і домагатиметься дипломатичного розв'язання кризи.

Раніше в четвер європейські дипломати заявили, що наступного тижня, 17 квітня, Росія, США, Україна та ЄС проведуть у Женеві переговори, спрямовані на пошук виходу з української кризи.

Цього тижня Расмуссен уже заявляв, що НАТО переглядає угоду 1997 року про співпрацю з Росією і Римську декларацію 2002 року, яка забороняє Альянсу створювати бази у Східній і Центральній Європі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram