ГоловнаСвіт

"Талібан" у Пакистані оголосив тимчасове перемир'я з владою

Таліби стверджують, що готові вести діалог з Ісламабадом

"Талібан" у Пакистані оголосив тимчасове перемир'я з владою
архив
Фото: boston.com

Ісламістський рух "Талібан" у Пакистані продовжив режим припинення вогню в Пакистані до 10 квітня. Про це 4 квітня повідомляє Рейтер з посиланням на заяву представника руху, опубліковану в п'ятницю.

"Техрік-і-Талібан" ще раз показує свою серйозність і відповідальність, і для того, щоб уряд дав відповідь, подовжує режим припинення вогню до 10 квітня, - сказав представник "Талібану" Шахідулла Шахід. - Моджахедам зараз наказано припинити будь-яку діяльність проти уряду і сил безпеки на цей період".

1 березня пакистанські таліби, які найбільш активні на північному заході країни, оголосили про припинення вогню строком на один місяць, однак після завершення цього терміну командири руху не могли зійтися на тому, чи продовжувати тимчасове перемир'я з владою, яка, на їх думку, не виконали їхніх вимог. Зокрема, вони домагалися звільнення 800 бойовиків, яких угруповання називає "безневинними членами сімей" талібів, а також виведення військ з напівавтономних племінних районів на кордоні з Афганістаном для створення "безпечної зони" для членів "Талібану".

Напередодні міністр внутрішніх справ Афганістану заявив про звільнення 16 талібів з в'язниці в рамках налагодження мирного процесу з "Талібаном". Наразі невідомо, чи входили звільнені бойовики в список з 800 осіб, запропонований ісламістським рухом.

Прем'єр-міністр Пакистану Наваз Шаріф, який прийшов до влади минулого року, обіцяв налагодити мир з талібами шляхом переговорів і зараз намагається реалізувати свої обіцянки. Однак ті домагаються повалення його уряду і введення строгих норм шаріату. Проте минулого місяця переговори зірвалися, оскільки таліби в одному з регіонів країни заявили про страту 23 солдатів у помсту за вбивство своїх бійців урядовими силами. Тоді Ісламабад відмовився проводити подальші переговори, а 1 березня таліби оголосили про припинення вогню.

Новий раунд переговорів з "Талібаном" висить на волосині, оскільки бойовики пообіцяли продовжувати напади. Окрім того, спалахи насильства з боку талібів спостерігалися і під час перемир'я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram