ГоловнаСвіт

США намагалися використовувати соцмережу, щоб скинути кубинський режим

Відносини між США і Кубою можуть опинитися під загрозою

США намагалися використовувати соцмережу, щоб скинути кубинський режим

США створили на Кубі соціальну мережу ZunZuneo, за допомогою якої намагалися вплинути на суспільні настрої, щоб в кінцевому підсумку скинути комуністичний уряд цієї країни. Про це 3 квітня повідомляє Associated Press із посиланням на матеріали власного розслідування.

Соціальну мережу ZunZuneo створили 2009 року за зразком американської платформи Twitter. Портал через підставні компанії фінансувала американська влада. Координаторами проекту виступали представники американського Агентства з міжнародного розвитку (USAID).

Спочатку планували залучити в мережу велику кількість користувачів, після чого планувалося прищеплювати їм антикомуністичні настрої. За два роки користувачами ZunZuneo стали близько 40 тисяч кубинців. Зазначимо, що блогери не знали, що мережу фінансують за американські кошти, а їхні персональні дані потрапляють до американських спецслужб.

За даними AP, програму остаточно згорнули у вересні 2012 року у зв'язку з припиненням дії гранту уряду США. Закриттю посприяли також дії кубинської влади, які намагалися домогтися від власників ZunZuneo дозволу читати повідомлення користувачів, а також пробували зламати внутрішню систему соцмережі.

Розкриття інформації про соцмережу, яку називали "кубинським Твіттером", може нашкодити відносинам США і Куби, які останнім часом почали налагоджуватися, зазначає АР. Очікують, що ці дані також негативно вплинуть на імідж агентство USAID, яке раніше стверджувало, що не є прикриттям для секретних місій американських спецслужб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram