ГоловнаСвіт

Узбекистан відмовився визнавати Крим частиною Росії

Узбецьке МЗС закликало Москву і Київ до переговорів

Узбекистан відмовився визнавати Крим частиною Росії
Узбекистан
Фото: Wikipedia

Узбекистан вважає "єдино розумним розв'язанням" ситуації навколо Криму "проведення прямих двосторонніх переговорів для пошуку взаємоприйнятного компромісного вирішення проблем". Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті  узбецького МЗС.

Влада республіки зазначає про свою "твердою і незмінну" прихильність до норм міжнародного права на підставі принципів Статуту ООН і наполягає на "вирішенні міжнародних суперечок мирними засобами", закликаючи "утримуватися в міжнародних відносинах від погрози силою або її застосування проти територіальної недоторканності чи політичної незалежності будь-якої держави".

При цьому МЗС зазначає, що таких принципів республіка дотримувалася щодо всіх аналогічних міжнародних проблем і має намір дотримуватися їх і надалі.

У питанні відносин Росії й України Узбекистан має особливу позицію, яка, як зазначає МЗС, враховує "складно прогнозовані перспективи розвитку нинішніх подій в Україні та Криму" і "близькість українського і російського народів", а також "історично виниклу спільність духовних і культурних цінностей, їхніх економічних зв'язків" і передбачає якнайшвидше проведення переговорів для компромісного розв'язання проблем.

"Що більше проґавленого часу, то дужчі суперечності виникають і погіршується ситуація", - йдеться в офіційному повідомленні узбецького зовнішньополітичного відомства.

Наразі з-поміж держав-учасниць СНД на користь визнання результатів кримського референдуму висловлювалися Білорусь і Киргизія. МЗС Киргизії назвало результати референдуму "об'єктивною реальністю", президент Білорусі Олександр Лукашенко сказав, що Крим "де-факто" став частиною Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram