ГоловнаСвіт

Британія розглядає можливість припинення ядерної співпраці з РФ

Це пов'язано з ескалацією напруженості між Сходом і Заходом через анексію Криму Росією

Британія розглядає можливість припинення ядерної співпраці з РФ

Великобританія переглядає угоду про ядерну співпрацю з російською державною корпорацією "Росатом" через кризу в Україні, повідомляє 25 березня Рейтер з посиланням на британське міністерство енергетики та зміни клімату (МЕЗК).

У листопаді 2013 Лондон підписав з "Росатомом" договір, який повинен був дозволити російській корпорації отримати доступ до британського ринку, дозволивши їй будувати електростанції в Британії. Однак, у зв'язку з ескалацією напруженості між Сходом і Заходом через анексію Криму Росією, МЕЗК заявило про можливість перегляду угоди.

"Не було ухвалено жодних рішень з приводу того, як буде здійснюватися співпраця, оскільки зараз це питання знаходиться на розгляді в світлі останніх подій в Україні", - повідомив Рейтер прес-секретар МЕЗК. В "Росатомі" коментувати це питання не стали.

Згідно угоди, британське Агентство з ядерного регулювання (Office for Nuclear Regulation) і Агентство з захисту навколишнього середовища (Environment Agency) забезпечували "Росатом" рекомендаціями з приводу ядерного регулювання у Великобританії.

Торік "Росатом" також підписав договір з фінським підприємством Fortum і британським Rolls-Royce про роботу над відповідністю своїх реакторів британським стандартам.

Прес-секретар Fortum заявила, що Росія є передбачуваним і надійним партнером. "Проте, оскільки політична ситуація стрімко розвивається, зараз не так просто - якщо взагалі можливо - говорити про подальший розвиток співпраці", - зазначила вона.

Rolls-Royce ситуацію не коментував.

Великобританія розраховує на будівництво нових атомних станцій для заміни застарілих і шкідливих для навколишнього середовища електростанцій, роботу яких у найближчі роки буде зупинено, проте потребує іноземних інвестицій, щоб оплатити величезні авансові витрати.

У жовтні 2013 Великобританія підписала з французькою компанією EDF контракт на будівництво першої нової електростанції у Великобританії за останні 20 років. У Лондоні розглядають також можливість співпраці з такими міжнародними інвесторами як Китай.

Незважаючи на те, що у зв'язку з ситуацією в Криму США та ЄС ввели візові санкції і заморозили активи деяких з найближчих політичних і ділових союзників президента Росії Володимира Путіна, ці країни поки не робили заходів, спрямованих на те, щоб завдати удару по економіці Росії в цілому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram