ГоловнаСвіт

Американський суд заборонив АНБ знищувати дані про телефонні розмови

Остаточне рішення про долю даних ухвалять 19 березня

Американський суд заборонив АНБ знищувати дані про телефонні розмови
Фото: EPA/UPG

Федеральний суддя Сан-Франциско постановив, щоб Агентство національної безпеки (АНБ) США призупинило знищення мільйонів записів про телефонні розмови, повідомляє 10 березня Associated Press.

Проте, остаточне рішення про долю даних приймуть 19 березня, коли суд вивчить справу більш докладно. До цього моменту суддя, який розглядає два позови американських громадян до АНБ з приводу стеження, повинен вирішити, чи потрібні ці записи як докази на процесі.

Раніше АНБ заявило про намір знищити дані про мільйони перехоплених телефонних розмов на початку березня. Це рішення підтвердив суд з контролю за зовнішньою розвідкою, який раніше видавав дозвіл на збір даних і вимагав, щоб відомості через п'ять років знищували.

З літа 2013 року проти АНБ подали цілу низку позовів. Агентство звинувачують у втручанні в особисте життя і порушенні конституції. При цьому серед позивачів фігурують найрізноманітніші організації, включаючи правозахисні, екологічні та релігійні групи, і навіть рух за легалізацію марихуани.

АНБ збирало дані про телефонні дзвінки на території США з 2001 року, а з 2006 року цю діяльність санкціонував суд з контролю за зовнішньою розвідкою. Спецслужба записувала, коли і на які номери телефонували ті чи інші особи, а також скільки тривали їхні розмови. Прослуховувати ці розмови спецслужби могли лише зі спеціальної санкції суду.

Нагадаємо, влітку 2013 року ЗМІ оприлюднили низку секретних документів, отриманих від колишнього співробітника американських спецслужб Едварда Сноудена, з яких стало відомо про програму АНБ зі збору метаданих про дзвінки. Сноуден також розкрив інформацію про масштабне стеження американської влади за інтернет-користувачами і цілу низку інших відомостей. Зараз Сноуден знаходиться в Росії, де він отримав тимчасовий політичний притулок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram