ГоловнаСвіт

Держдеп США похвалив українців за зміну влади

Росія зазнала критики за придушення громадянського суспільства і опозиції

Держдеп США похвалив українців за зміну влади
Джон Керри
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Джон Керрі, презентуючи щорічну доповідь про стан прав людини у світі, окремо зупинився на обстановці в Україні.

За його словами, попередній уряд пригнічував громадянське суспільство, проте жителі країни "вкотре продемонстрували, що люди мають можливість впливати на те, як ними управляють".

Окрім того, він розкритикував Росію і ще декілька країн за придушення громадянського суспільства та опозиції, а також обмеження прав меншин. Зокрема, у звіті згадано закон про заборону пропаганди нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх. Держсек також розкритикував вирок опозиціонеру Олексію Навальному.

В цілому Держдеп США вважає 2013 рік одним із найгірших за останній час за числом "кричущих злодіянь", скоєних владою проти громадян. Про це з посиланням на заяву представників відомства, зроблену в ході презентації доповіді про дотримання прав людини у світі, пише Los Angeles Times.

У преамбулі звіту Керрі особливу увагу приділив військовим злочинам і порушенням у Сирії. У доповіді, зокрема, йдеться про застосування хімічної зброї та обстріли "бочковими бомбами" захоплених повстанцями міст.

Керрі також відзначив погіршення становища сексуальних меншин у 80 країнах світу, зазначає AFP. В цілому, за його словами, більше ніж третина населення Землі продовжують жити в авторитарних державах.

У попередньому звіті - за 2012 рік - Держдеп не приділяв стільки уваги злочинам, вчиненим у Сирії. Росія тоді піддавалася критиці за порушення при проведенні виборів, за обмежувальні заходи у вигляді закону про "іноземних агентів", за обшуки і справи проти опозиційних лідерів, а також за процес над Pussy Riot.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram