ГоловнаСвіт

У Росії почали блокувати сайти без рішення суду

Перші чотири ресурсу заблоковано за "екстремістську інформацію"

У Росії почали блокувати сайти без рішення суду
Фото: livejournal.com

Роскомнадзор заблокував перші чотири сайти через закон "Про інформацію", поправки до якого регламентують досудове блокування за екстремізм - вони набули чинності 1 лютого 2014 року.

Про це повідомляють на сайті відомства.

Одна із заблокованих сторінок була на сервісі Livejournal. Ресурс внесли до єдиного реєстру протиправної інформації, проте адміністрація "Живого журнала" у стислі терміни витерла зазначений блог і livejournal.com виключено з реєстру, йдеться в прес-релізі Роскомнадзора.

До яких ще сайтів застосовано закон, не уточнюють. У Роскомнадзоре зазначили, що сайти заблоковано за "екстремістську інформацію, що становить загрозу для суспільства й особистості".

Згідно з новим законом, досудовому блокуванню підлягають сайти, які публікують заклики до масових заворушень, здійснення екстремістської діяльності та участі в масових заходах, що проводять із порушенням установленого порядку. Протиправну інформацію виявляє прокуратура, яка відправляє запит про закриття ресурсів у Роскомнадзор.

Після того, як на вимогу Роскомнадзора оператори блокують сторінку або весь сайт, влада повідомляє про це власників ресурсів. Якщо вони витруть екстремістську інформацію, їх розблокують.

Закон про досудове блокування сайтів у грудні 2013 року вніс у Думу депутат від ЛДПР Андрій Луговой. Протягом наступного місяця поправки пройшли всі необхідні читання, після чого 30 січня їх підписав президент РФ Володимир Путін.

Нагадаємо, в Україні один із законів від 16 січня також наділяв регулятора - НКРЗІ - повноваженнями блокувати сайти без рішення суду. Однак цей закон було скасовано, він ставне нечинним завтра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram