ГоловнаСвіт

Багаті українці Лондона можуть вплинути на перебіг подій на батьківщині, - думка

На думку аналітика, українські олігархи хочуть відмежуватися від Януковича

Багаті українці Лондона можуть вплинути на перебіг подій на батьківщині, - думка
архив
Фото: @5678910__dec

Протести в Лондоні важливі для української еліти через ризик збитків і репутаційні втрати. Таку думку висловив голова Українського інституту в Лондоні Енді Гундер, пише відоме британське видання Evening Standard.

"У сучасній Україні політика коштує дорого", - зазначає Гундер, нагадуючи при цьому про "отруєну вечерю" для Віктора Ющенка, котра назавжди понівечила йому обличчя. Свою ціну, але теж високу, на думку директора інституту, за ситуацію в Україні можуть заплатити і вітчизняні олігархи.

За словами Гундера, акції протесту в Україні поширилися і на закордон, зокрема Лондон. Сотні українців, які мешкають у британській столиці, провели акцію протесту біля найдорожчого пентхауса в Найтсбриджі (район і основна його вулиця, де знаходяться найдорожчі та найбільші магазини Лондона і де ціни на нерухомість найвищі не тільки в Лондоні, а й й світі - Ред.), що належить найбагатшій людині України Рінату Ахметову. Мільярдер, член владної партії президента, має давні стосунки з Януковичем і навіть дозволяв йому використовувати свій приватний літак, зазначає Гундер.

Аналітик також нагадує, що акція протесту проти дій української влади відбулася і біля будівлі Лондонської фондової біржі в Патерностер-сквері, в біля багатомільйонної квартири депутатки від КПУ Оксани Калетник.

На думку Гундера, українська еліта, чиї сім'ї часто можна побачити в "Херродс" (найвідоміший універмаг Лондона, його вважають одним із найбільших і фешенебельних універмагів світу - Ред.) і на Бонд-стрит (вулиця елітних бутиків і магазинів у лондонському районі Мейфер - Ред.), дуже цінує Лондон. У зв'язку із цим, вважає директор Інституту України в Лондоні, протести в британській столиці дуже турбують їх через ризик збитків, втрати активів і репутації. При цьому Гундер наводить думку українського журналіста Сергія Лещенка про те, що "протест пари десятків демонстрантів біля будинку мільярдера в Лондоні можуть спричинити більше незручностей, ніж протест кількох сотень тисяч в Україні".

Посилаючись на повідомлення в ЗМІ, Гундер стверджує, що в суботу, 25 січня, відбулася зустріч шістьох українських олігархів, які мають багатомільйонне майно та бізнес-активи в Західній Європі, зокрема в Лондоні. Учасники зустрічі, за його словами, "обговорювали, як краще звести до мінімуму фінансові та репутаційні збитки від кризи".

"Очевидно, вони погодилися, що основних втрат слід уникати, оскільки це може призвести до того, що країни ЄС введуть візові санкції та заморозять активи. Схоже, що олігархи не мають жодного бажання бути публічно пов'язаними з тираном. Це їм до снаги - тиснути на Януковича за лаштунками", - вважає директор інституту.

"Найближчими днями вони опиняться в центрі уваги, тому їм слід вирішити, чи хочуть вони, врешті-решт, опинитися на неправильній стороні історії", - резюмував аналітик.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram