ГоловнаСвіт

Влада Таїланду заборонила збиратися групами з більше ніж п'ять осіб

Режиму НС, який діє в Бангкоку, практично не дотримуються

Влада Таїланду заборонила збиратися групами з більше ніж п'ять осіб
демонстранты в Бангкоке
Фото: EPA/UPG

Влада Таїланду заборонила жителям країни збиратися в групи з більше ніж п'яти осіб, повідомляє 24 січня The Bangkok Post.

Відповідне розпорядження підписала прем'єр-міністр країни Йінглак Чиннават. Крім того, документ також забороняє журналістам публікувати двозначну інформацію та повідомлення, що несуть загрозу національній безпеці. При цьому видання не уточнює, які саме публікації стосуються категорій небезпечних і двозначних.

Дія документа поширюватиметься на всі провінції, в яких діє режим НС. Опозиція розкритикувала розпорядження уряду й зажадала його негайного скасування, посилаючись на те, що у влади немає жодних дійсно вагомих аргументів на користь вживання таких заходів.

Надзвичайний стан строком на 60 днів діє в Бангкоку та його околицях з 22 січня. Влада країни вдалася до таких дій, щоб припинити масові демонстрації, що тривають в країні з листопада 2013 року. НС передбачає, серед іншого, обмеження свободи преси й свободи зборів. Крім того, правоохоронні органи в період дії НС можуть затримувати підозрілих осіб без будь-яких доказів їх причетності до скоєння протиправних дій.

BBC News, між тим, зазначає, що запровадження надзвичайного стану фактично не вплинуло на ситуацію в країні, оскільки контролювати його виконанням має поліція й армія. При цьому і ті, й інші отримали наказ по можливості уникати будь-якої конфронтації з демонстрантами і не застосовувати проти них силу.

Рішення запровади режим НС було ухвалено на тлі загострення політичної кризи в Таїланді. В останні тижні опозиційні демонстранти неодноразово зазнавали нападів невстановлених осіб, які обстрілювали їх з вогнепальної зброї і закидали гранатами. Влада й опозиція покладають відповідальність за ці напади одне на одного.

Масові протести почалися після публікації проекту амністії, яка надає поваленому прем'єр-міністру Таксіну Чиннават, братові нинішньої глави уряду, можливість повернутися в країну. Саме з ініціативи діючого прем'єра Йінглак Чиннават і було підготовлено проект амністії. Демонстранти вимагають відставки уряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram