ГоловнаСвіт

У Німеччині протестували проти турецького прем'єра

Туреччина може відмовитися від вступу в ЄС.

У Німеччині протестували проти турецького прем'єра
Фото: EPA/UPG

У центрі Берліна 31 жовтня відбулася акція протесту проти політики прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який приїхав до Німеччини на переговори з канцлером ФРН Анґелою Меркель, а також на відкриття найбільшого в світі консульства Туреччини, пише Berliner Umschau.

За оцінками організаторів, у демонстрації взяло участь близько трьох тисяч осіб, проте, за даними Die Welt, поліція нарахувала не більше ніж 2,5 тисячі протестувальників.

Учасники акції протесту звинуватили Ердогана в тому, що він веде Туреччину від демократії, а також позбавляє турецьких громадян їх законних прав. При цьому частина демонстрантів називала главу турецького уряду "фашистом". Його також звинуватили у нездатності турецьких мігрантів у Німеччині пристосуватися до німецького суспільства. Протестувальники також говорили про ситуацію, яка склалася між Туреччиною і Сирією.

У демонстрації брали участь члени ліворадикальних організацій, а також представники релігійних та національних меншин Туреччини - алавіти і курди.

Напередодні Ердоган разом з німецькими політиками відкрив нову будівлю турецького посольства в Берліні, що стало найбільшою дипмісією країни в світі. Сьогодні турецький прем'єр зустрівся з Анґелою Меркель. Ердоган запропонував дозволити трьом мільйонам жителів Німеччини з турецьким корінням мати подвійне громадянство, що сьогодні не передбачено німецьким законодавством. Крім того, він закликав 50 тисяч громадян Німеччини, які живуть у Туреччині, отримати турецьке громадянство.

За даними AFP, Ердоган назвав 2023 рік крайнім терміном для вступу Туреччини в ЄС, оскільки в протилежному випадку Анкара відмовиться від спроб вступу в найбільше регіональне об'єднання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram