ГоловнаСвіт

Захід наполягає на діалозі між Сербією та Косово

Сербський уряд відмовляється визнавати незалежність Косово.

Захід наполягає на діалозі між Сербією та Косово
Фото: http://2000.net.ua

Голови зовнішньополітичних відомств Євросоюзу та США Кетрін Ештон і Гілларі Клінтон, які саме перебувають у балканському турне, а 30 жовтня відвідали сербську столицю, заявили, що Захід не вимагатиме від Сербії визнати незалежність Косово, проте наполягатиме на діалозі між Белградом і Приштіною.

"Діалог з Приштіною і нормалізація відносин, при цьому без вимог визнання незалежності, дуже важливі, - заявила Кетрін Ештон, верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики. - Альтернатив або кращих варіантів не існує, і справи не підуть краще, якщо важкі переговори просто відкласти. Це добре і для Сербії, і для Косово".

Зі свого боку голова уряду Сербії Івіца Дачич пообіцяв вирішити косовське питання мирно протягом чотирьох років - терміну повноважень нинішнього уряду: "Ми не визнаємо незалежності Косово, але ми готові до діалогу, готові до переговорів. Ми вважаємо, що цей діалог повинен бути прив'язаний до швидкості входження Сербії в ЄС, і ми вважаємо, що сербська меншина в Косово повинна брати активну участь у переговорах".

Нагадаємо, на початку вересня голова Європейського парламенту Мартін Шульц заявив, що визнання незалежності Косово повинно стати умовою для прийняття Сербії в ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram