ГоловнаСвіт

Японія намагається обійти санкції США щодо Ірану

Американська влада розглядає питання про зняття обмежень з японських банків.

Японія намагається обійти санкції США щодо Ірану
Фото: pro100news.info

Японія шукає шляхи обходу передбачуваних санкцій США щодо Ірану, які можуть ефективно заморозити використання Тегераном платежів за нафту, пише 30 жовтня ділове видання Nikkei.

Міністр фінансів Японії Корік Джоджіма на зустрічі, яка відбулася 11 жовтня в Токіо, попросив міністра фінансів США Тімоті Гайтнера зняти обмеження з японських банків. За даними видання, яке посилається на джерела, знайомі з цим питанням, у разі введення нових санкцій Іран більше не зможе вільно використовувати нафтові платежі Японії. Крім того, через це японська влада змушена буде ще більше обмежити імпорт вантажів нафти.

Гайтнер сказав, що США розглядають це питання.

Японія, третій за величиною в світі імпортер нафти, в червні ухвалила законопроект, що забезпечує державні гарантії зі страхування вантажів нафти, що зробило Японію першим великим азійським покупцем іранської нафти, який зміг забезпечити безперервні поставки нафти в умовах жорстких санкцій ЄС проти Ірану. Однак Японія істотно скоротила імпорт іранської нафти, щоб дотримати існуючі американські санкції проти Тегерана.

Однак японський чиновник, який побажав залишитися анонімом, заявив, що звіт Nikkei не зовсім відповідає дійсності.

"Наскільки я розумію, США зараз не працюють над новими санкціями, а (Японія) не шукає шляхів обходу цих санкцій", - зазначив чиновник.

Нагадаємо, в серпні Конгрес США переважною більшістю ухвалив новий пакет санкцій проти Ірану. Пакет, зокрема, передбачав введення санкцій проти компаній та осіб, які співпрацюють з іранською владою в області видобутку урану, продають, орендують або надають Ірану танкери для перевезення нафти, а також надають страхове покриття держкомпанії National Iranian Tanker.

Санкції Заходу повинні посилити тиск на Іран, який відмовляється виконувати міжнародні договори в галузі ядерної енергетики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram