ГоловнаСвіт

На уламках літака Качинського виявили сліди вибухівки

Сліди тротилу та нітрогліцерину виявлено на 30 пасажирських сидіння.

На уламках літака Качинського виявили сліди вибухівки
Фото: telegraf.lv

Польські експерти виявили сліди вибухових речовин на місці катастрофи літака польського президента Леха Качинського під Смоленськом.

Інформацію про це газеті Rzeczpospolita підтвердив генпрокурор Польщі Анджей Серемет (Andrzej Seremet), пише Lenta.ru.

Сліди тротилу і нітрогліцерину виявлено на 30 пасажирських сидіннях, у місці з'єднання крил літака з фюзеляжем, а також на землі серед уламків. Газета пише, що повторну експертизу провели місяць тому, оскільки польську сторону не влаштували висновки російського експерта-вибухотехніка.

Згодом дослідження на місці катастрофи проводили польські слідчі, однак наданих їм матеріалів виявилося занадто мало для однозначних висновків. Під час повторної експертизи використовували якесь сучасне обладнання, причому прилади показали надлишок слідів вибухівки.

Польська сторона наразі не висунула гіпотези про те, як сліди тротилу опинилися на уламках літака. За однією з версій, вибухівка на місці катастрофи - із боєприпасів, що залишилися з часів Другої світової війни, коли в околицях Смоленська тривали важкі бої.

Нагадаємо, Президент Польщі Лех Качинський і супровідні особи загинули в авіакатастрофі під Смоленськом 10 квітня 2010 року. Міжнародний авіаційний комітет дійшов висновку, що президентський Ту-154 розбився через відмову екіпажу піти на запасний аеродром за умов сильного туману. Польська комісія також зазначила, що під час планування польоту було допущено порушення з обох сторін, а  в екіпажу були вади в льотній підготовці.

Також нагадаємо, раніше Ярослав Качинський, брат загиблого президента, заявив, що основна відповідальність за авіакатастрофу під Смоленськом лежить на російській стороні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram