ГоловнаСвіт

У Латвії введуть покарання за образу геїв

У більшості держав застосовуються загальні норми права, не виділяючи конкретні соціальні групи, заявив Генпрокурор країни.

У Латвії введуть покарання за образу геїв

Генеральний прокурор Латвії Ерік Калнмейєрс висловився за введення кримінальної відповідальності за ворожі висловлювання на адресу гомосексуалістів, пенсіонерів і інвалідів.

"У більшості держав застосовуються загальні норми права, не виділяючи конкретні соціальні групи. У нас це тільки три чинники - національна, етнічна та расова ворожнеча. Вузький поділ, який не захищає ті самі секс-меншини", - заявив Калнмейєрс.

На думку Генпрокурора, в латвійському законодавстві також потрібно передбачити покарання за ворожі коментарі у зв'язку зі спірними історичними датами, наприклад, 16 березня (Днем пам'яті Латиського легіону, який входив до складу військ СС) і 9 травня (День Перемоги радянських військ над нацистською Німеччиною у Великій вітчизняній війні). Як приклад того, що чинний закон недосконалий, Калнмейєрс навів ситуацію, коли людина закликає "розстріляти всіх, хто 16 березня і 9 травня йде до пам'ятників Свободи або Визволителям" (перший монумент встановлено в пам'ять про борців за незалежність Латвії, другий - на честь радянських воїнів, яких, як і фашистів, частину жителів республіки вважає "окупантами").

"Очевидно, що це висловлювання ненависті. Але хіба тут розпалюється етнічна або расова ворожнеча? У ці дні до пам'ятників йдуть люди різних національностей. Якщо закон не регулює цю сферу, нічого не можна зробити", - пояснив генпрокурор.

Нагадаємо, в квітні мер Лондона розпорядився заборонити рекламу "лікування гомосексуалізму" на міських автобусах. Реклама була заборонена через її нетолерантність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram