ГоловнаСвіт

Нігерійці побоюються продовольчої кризи

Президент африканської держави стверджує, що ніхто не голодуватиме.

Нігерійці побоюються продовольчої кризи
Фото: flickriver.com

Президент Нігерії Гудлак Джонатан в п'ятницю, 26 листопада, заявив, що незважаючи на те, що найсильніші за останні п'ять десятиліть повені завдали серйозної шкоди сільськогосподарським культурам, жителям країни не варто боятися продовольчої кризи.

Джонатан, який раніше назвав повені "національним лихом", цього місяця відвідав найбільш постраждалі від лиха частини найнаселенішої країни Африки. Сьогодні ж він виступив зі зверненням перед журналістами та іншими гостями президентської вілли.

"Люди не повинні боятися голоду... У наших резервах достатньо зерна", - сказав він, коли його запитали про вплив повені на виробництво продуктів харчування.

"Деякі егоїстичні люди вже збирають зерно.. але вони роблять це не на свою користь", - зазначив він.

Нігерійські чиновники кажуть, що з початку червня, коли кілька великих річок вийшли з берегів, загинули щонайменше 140 осіб, сотні тисяч людей стали вимушеними переселенцями, а десятки тисяч гектарів сільгоспугідь були затоплені.

Сезонні повені є звичайним для Нігерії явищем, оскільки з травня по вересень тут йдуть тропічні зливи. Однак масштаби руйнувань цього року шокували людей. Місцеві телеканали показували сюжети, в яких цілі міста і села опинилися під водою.

Представники какао-промисловості минулого місяця заявили, що через дощі цього сезону виробництво какао становитиме значно менше від запланованих 300 тисяч метричних тонн.

За даними Департаменту нафтових ресурсів, повінь в багатій нафтою дельті річки Нігер, де третя за довжиною річка Африки впадає в Атлантичний океан, знизила видобуток нафти на 500 тисяч барелів на добу, а це більше від однієї п'ятої виробництва галузі Нігерії.

Окремо, як повідомляє ВВС, ґрунтуючись на даних зі звіту Міністерства нафти для уряду, через злодійство і поганий менеджмент Нігерія втратила річний бюджет на помилках у нафтовій галузі. Так, втрати в нафтовому секторі за останні 10 років становили $29 млрд. Для порівняння, витрати бюджету Нігерії 2013 року становитимуть $31 млрд.

За оцінками влади, в країні щодня крадуть близько 150 тисяч барелів нафти. У звіті міністерства вказується, що цей показник може зрости до 250 тисяч барелів на день, а це 105 від видобутку нафти в цій країні.

У Нігерії працюють такі компанії, як Royal Dutch Shell, ExxonMobil і Chevron, проте їхня діяльність серйозно утруднюється протиправними діями бойовиків, які викрадають нафтовиків заради викупу, вчиняють теракти, а також підривають нафтопроводи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram