ГоловнаСвіт

Pussy Riot залишили без премії Сахарова

Нагорода Європарламенту дісталася двом іранцям.

Pussy Riot залишили без премії Сахарова
Фото: EPA/UPG

Лауреатами престижної премії Сахарова, що вручається за досягнення у правозахисній діяльності, стали іранський кінорежисер і сценарист Джафар Панахі і його співвітчизниця - юрист Насрін Сотудех.

Про це повідомляє Agence France-Presse.

Іранці між собою розділять 50 тисяч євро, що передбачаються лауреату премії, яка щорічно вручається Європейським парламентом.

Російська панк-група Pussy Riot, яка була в шорт-листі претендентів на премію, 2012 року залишилася без нагороди Європарламенту.

Панахі на батьківщині відбуває шестирічне ув'язнення за свою творчу діяльність, яку місцева влада визнала "пропагандою проти чинного ладу". Іранський суд також заборонив йому 20 років знімати кіно.

Сутудех, яка захищала в судах іранських інакодумців, сама була заарештована 2010 року. Її засудили до 11 років в'язниці за "розповсюдження пропаганди, здатної зашкодити безпеці держави". Як і Панахі, вона перебуває у в'язниці.

2011 року премію імені Сахарова вручили низці арабських активістів, які взяли активну участь у боротьбі за повалення багаторічних диктатур в їхніх країнах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram