ГоловнаСвіт

У Афганській мечеті вибухом вбито 40 осіб

Карзай закликає "Талібан" стати частиною уряду.

У Афганській мечеті вибухом вбито 40 осіб
Фото: EPA/UPG

Жертвами терориста-смертника в мечеті міста Маймана, провінція Фар'яб, Афганістан, стали щонайменше 40 людей, які прийшли на святкову молитву з нагоди першого дня свята жертвопринесення Ід аль-Адха.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Згідно із заявою поліції, ще 40 людей отримали поранення, коли терорист, переодягнений у форму поліцейського і в поясі смертника, дочекавшись закінчення святкової молитви з нагоди свята, привів вибуховий пристрій у дію. Тяжкі поранення отримали також губернатор провінції та начальник місцевої поліції. Серед загиблих, крім парафіян, було 15 поліцейських.

Віце-губернатор Фар'яба Абдул Сатар Барез звинуватив у нападі бойовиків руху "Талібан". Представник талібів, в свою чергу, заявив, що наразі з'ясовується, хто стояв за нападом.

Провінція Фар'яб, розташована на північному заході країни, вважається досить спокійною. Більшість населення цього регіону, що межує з Туркменією, складають узбеки.

Напад стався близько 9 ранку за місцевим часом, саме перед тим, як президент Афганістану Хамід Карзай вкотре закликав талібів увійти в уряд.

"Якщо ви (Талібан) захочете прийти в уряд, то ласкаво просимо. Ви маєте право, як афганці і як мусульмани", - сказав Карзай у своїй промові на честь свята Ід в Кабулі.

У своїй заяві Карзай також засудив напад на мечеть.

Кабул і Вашингтон сподіваються налагодити дипломатичні відносини з талібами, оскільки 2014 року більшість іноземних військ залишать Афганістан, і безпеку в країні забезпечуватимуть афганські сили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram