ГоловнаСвіт

У ПАР виробники золота готові підвищити гірникам зарплати

32 тисячі південноафриканських шахтарів, які і раніше, страйкують.

У ПАР виробники золота готові підвищити гірникам зарплати
Фото: EPA/UPG

Власники золотих шахт у ПАР у четвер, 25 жовтня, погодилися укласти з профспілками угоду про підвищення заробітної плати гірникам, оскільки основна частина страйкуючих шахтарів повернулася до роботи під загрозою звільнення.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Незважаючи на те, що, завдяки новому жорсткому підходу гірничодобувних компаній, багато шахтарів повернулися до роботи, щонайменше 12 тисяч співробітників золотих шахт і близько 20 тисяч робітників платинових копалень, як і раніше проводять несанкціоновані страйки. За даними Національного казначейства, цього року страйки гірників обійшлися найбільшій економіці Африки в 10 млрд рандів ($1,14 млрд).

У страйках, які почалися в серпні 2012 року на шахті Марикана, взяли участь близько 100 тисяч гірників, що спровокувало не тільки зниження кредитних рейтингів ПАР, але й стало причиною критики на адресу президента Джейкоба Зуми і правлячого "Африканського національного конгресу" (АНК).

Після трьох тижнів переговорів, профспілка "Національний союз гірників" (NUM) та представники компаній золотодобувної промисловості, в якій зайнято близько 157 тисяч, заявили, що досягли угоди про підвищення заробітної плати на 1,5-10,8%, в залежності від категорій працівників шахт.

Тим часом, третій за величиною виробник золота в ПАР компанія Harmony Gold повідомила, що більшість з 5400 страйкуючих гірників на шахті Kusasalethu знову приступили до роботи. Крім того, припинилися страйки на трьох шахтах компанії Gold Fields.

"Стабільність в золотодобувній промисловості була досягнута на багатьох шахтах, і є надія, що ця тенденція триватиме", - зазначив представник гірської палати ПАР Еліз Стрідом.

Водночас найбільший виробник золота в ПАР компанія AngloGold Ashanti в середу звільнила близько половини з 24 тисяч своїх працівників, які проігнорували ультиматум з погрозою звільнення в разі, якщо вони негайно не приступлять до роботи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram