ГоловнаСвіт

США та Ізраїль хочуть розділити мусульман, - духовний лідер Ірану

Духовний лідер Ірану відзначив, що долю Сирії повинні вирішувати самі сирійці.

США та Ізраїль хочуть розділити мусульман, - духовний лідер Ірану
Фото: nikcity.com

Духовний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї у четвер, 25 жовтня, звинуватив США і Ізраїль в розпалюванні суперечки між мусульманами з метою підірвати "ісламські повстання" на всьому Близькому Сході.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Скориставшись неуважністю... корумповані американські, натівські і сіоністські агенти намагаються відвернути лавиноподібний рух мусульманської молоді та привести їх до конфронтації один з одним в ім'я ісламу", - сказав він у щорічному посланні іранцям, які зараз здійснюють паломництво хадж до Саудівської Аравії .

"Вони намагаються перетворити джихад проти колоніалізму і сіонізму на сліпий тероризм на вулицях... так, щоб мусульмани проливали кров одне одного", - зазначив аятолла.

Чиновники в шиїтському мусульманському Ірані часто називають повстання "арабської весни" "ісламським пробудженням". В результаті деяких з цих повстань до влади прийшли ісламісти, тимчасом як інші, зокрема в Сирії і Бахрейні, налаштували сунітів проти шиїтів і алавитів - членів шиїтського відгалуження ісламу.

Іран, разом зі своїм регіональним союзником президентом Сирії Башаром Асадом і шиїтським ліванським рухом "Хезболла" об'єдналися в те, що Хаменеї називає "віссю опору" проти Ізраїлю. Водночас Іран заперечує звинувачення в розпалюванні шиїтських повстань з боку сунітських монархій Перської затоки.

"Агресивні і зарозумілі інтервенціоністські сили докладають усіх зусиль, щоб змінити курс цих значних ісламських рухів", - сказав Хаменеї, закликавши мусульман проявити солідарність.

Він також підкреслив позицію Ірану проти зовнішнього втручання в Сирії, заявивши, що сирійці самостійно повинні вирішувати своє майбутнє, а також зазначив, що "сирійські потрясіння" можуть охопити й інші країни регіону.

Нагадаємо, в середу міжнародний посередник Лахдар Брахімі сказав, що сирійський уряд і більшість опозиційних груп погодилися припинити військові дії на час триденного мусульманського свята Ід аль-Адха, який починається в п'ятницю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram