ГоловнаСвіт
Спецтема
Выборы президента США

Обама закликає голосувати достроково

Більшість американців хочуть обирати президента прямим голосуванням.

Обама закликає голосувати достроково
барак обама
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама, який раніше закликав виборців голосувати достроково, у четвер, 25 жовтня, заявив, що і сам проголосує протягом найближчих двох днів, які він проведе в рамках виборчої кампанії в Колорадо.

"Я планую зупинитися в Чикаго і проголосувати до кінця цієї дводенної поїздки. Я не можу сказати, за кого я проголосую, це таємне голосування. Але Мішель каже, що проголосувала за мене. Так вона сказала", - зазначив Обама.

Заклик Обами до дострокового голосування можна пояснити тим фактом, що, за статистикою, голосуючі до дня виборів вибирають демократів. Нагадаємо, дострокове голосування почалося в США 27 вересня.

Тим часом республіканський кандидат у президенти Мітт Ромні, виступаючи в середу у Неваді заявив, що "кампанія президента Обами хитається і розвалюється".

"Він, схоже, ніяк не може знайти план допомоги американським сім'ям. Наша кампанія охоплює всю країну, оскільки люди визнають, що ми збираємося будувати краще майбутнє для американської родини, для кожної сім'ї цієї великої країни. Разом у нас більше сили, більше енергії. Я розраховую на вас, друзі, мені потрібні ваші голоси", - заявив республіканець.

Зараз Обама і його суперник ведуть боротьбу за голоси виборців у штаті Айова, Вірджинія, Вісконсин, Колорадо, Невада, Нью-Гемпшир, Огайо, Північна Кароліна і Флорида, які ще не визначилися із симпатіями щодо кандидатів.

З огляду на те, що Обама і Ромні йдуть практично нога в ногу, результати президентських виборів, незалежно від всенародного голосування 6 листопада, може залежати від голосування в Колегії вибірників. Цей орган у складі 538 осіб є системою непрямих виборів, за допомогою якої обирають президента і віце-президента США. Якщо Ромні й Обама отримають по 269 голосів вибірників, останнє слово буде за Конгресом. Тоді, відповідно до закону, Палата представників обере президента, а Сенат - віце-президента.

Варто зазначити, що критики вважають Колегію вибірників архаїчним і недемократичним органом, оскільки деякі густонаселені штати можуть невиправдано вплинути на підсумки виборів. Число виборців від кожного штату дорівнює числу його представників у Конгресі. При цьому, наприклад, штат Каліфорнія представляють 55 вибірників, а штати Аляска, Вайомінг, Вермонт, Делавер, Монтана, Північна Дакота і Південна Дакота - по троє.

Результати соцопитувань інституту Геллапа свідчать про те, що більшість американських громадян хочуть обирати президента і його заступника прямим голосуванням.

Вибори президента США відбудуться 6 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram