ГоловнаСвіт

У Лівії проурядові сили відбили місто в каддафістів

Лівійський уряд визнає, що боротьба в країні триває.

У Лівії проурядові сили відбили місто в каддафістів
Фото: EPA/UPG

Декілька тижнів кровопролитних боїв за місто Бані-Валід, Лівія, в середу завершилися поразкою прихильників екс-президента Муаммара Каддафі, після чого місто було передано під контроль МВС країни.

"Ми повністю звільнили Бані-Валід від каддафістів опівдні, все місто очистили від них", - заявив один із бійців національної гвардії після завершення облоги.

За час боротьби за місто, яке тривалий час було притулком прихильників Каддафі, загинули десятки людей з обох сторін конфлікту, сотні людей отримали поранення.

"Наша мета полягала в тому, щоб звільнити і відновити порядок у Бані-Валіді, щоб жителі змогли повернутися. Тепер ми повертаємо місто під контроль МВС і покидаємо його", - зазначив польовий командир.

Тим часом інтенсивний артилерійський вогонь і блокада змусили тисячі мирних громадян залишити Бані-Валід. При цьому кілька сотень людей у лівійській столиці Тріполі намагалися штурмувати будівлю лівійського парламенту. Вони вимагали від уряду припинити насильство в Бані-Валіді, а також вирішити міжплемінний конфлікт, причиною якого послужило викрадення і вбивство юнака, який здав Каддафі повстанцям.

На думку спостерігачів, нинішні події показали слабкість центральної влади в Лівії, яка поки що тільки сподівається на єдність після повалення режиму Каддафі.

Нагадаємо

, голова Національної асамблеї Лівії і фактичний лідер країни Мухаммед Магаріф заявив, що через рік із моменту смерті полковника Муаммара Каддафі Лівію не можна назвати цілком вільною. Такої ж думки дійшли і міжнародні спостерігачі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram