ГоловнаСвіт

Слідчі Ради ООН із прав людини домагаються зустрічі з Асадом

Напередодні перемир'я боротьба між сторонами сирійського конфлікту триває.

Слідчі Ради ООН із прав людини домагаються зустрічі з Асадом
Фото: EPA/UPG

Слідчі Ради ООН із прав людини заявили в четвер, 25 жовтня, що домагатимуться зустрічі з президентом Сирії Башаром Асадом, повідомляє агентство "Рейтер".

Команда на чолі з бразильським експертом Пауло Пінейрою протягом минулого року збирала докази та покази свідків про звірства, скоєні сирійськими урядовими силами та збройними повстанцями за час 19-місячного конфлікту.

"Ми вирішили надіслати лист із закликом про зустріч президентові Асаду... дуже важливо, щоб він прийняв нас", - сказав Пінейро журналістам.

Між тим, незважаючи на те, що сирійський уряд нібито погодився оголосити перемир'я на час ісламського свята Ід аль-Адха, в четвер сили Асада обстріляли одне з передмість Дамаска. За словами активістів опозиції, жертвами атаки стали п'ятеро осіб.

Бойові дії в Харасті на північний схід від Дамаска почалися після того, як повстанці захопили два блокпости армії на околиці цього передмістя, що розташоване на головній автомагістралі, яка зв'язує столицю з північчю країни.

"На цей момент Харасті обстрілюють танки, а на дорозі розгорнуто ракетні пускові установки. Повстанці лізуть у бійку і, здається, армії не вдасться увійти в місто цього разу", - повідомив житель передмістя на ім'я Мухаммед телефоном.

Він говорив про те, як місяць тому сили Асада увірвалися в Харасті, внаслідок чого, за словами активістів опозиції, загинули 70 осіб.

Харасті є одним із низки великих сунітських мусульманських передмість, що оточують сирійську столицю, яка є одним із центрів боротьби проти режиму Асада. Президент Сирії належить до алавітської меншості - відгалуження шиїтського ісламу, яке переважало в сирійських політичних колах із 1960 року.

Одна з груп активістів опозиції - "Прес-служба Харасті" - повідомила, що після обстрілу місто виглядає, як "зона лиха".

"Поряд із головною пекарнею було встановлено контрольно-пропускний пункт (армії). Немає ні води, ні їжі, ні ліків, а також часто відключають електроенергію", - йдеться в заяві групи.

Тим часом жителі Дамаска стверджують, що звук обстрілу Харасті та найближчого передмістя Замалка можна почути навіть із центру столиці.

Пізніше в четвер сирійська влада має зробити заяву про те, чи прийме вона тимчасове перемир'я, проте активісти опозиції стверджують, що "ніхто не сприймає припинення вогню всерйоз".

"Як можна оголошувати перемир'я, якщо вулицями снують танки, через кожні кількасот метрів стоять блокпости, а армія не соромиться обстрілювати цивільні райони важкою артилерією? - сказав активіст опозиції в Дамаску Моаз аль-Шамі. - Це режим, який втратив довіру".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram