ГоловнаСвіт
Спецтема
Выборы президента США

Обама розкритикував республіканців за коментарі про аборти

Американський лідер також пообіцяв вирішити проблему "фінансової скелі".

Обама розкритикував республіканців за коментарі про аборти
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама в середу, 24 жовтня, під час інтерв'ю на телеканалі NBC прокоментував заяву одного з республіканських кандидатів у сенатори про те, що вагітність унаслідок зґвалтування - це "Божий дарунок", а також заявив, що Вашингтон вирішить проблему "фінансової скелі".

Нагадаємо, заява кандидата в сенатори від республіканців від штату Індіана Ричарда Мурдока про те, що вагітність після зґвалтування є "Божим дарунком" і, "отже, Бог хотів, щоб так сталося", спричинила купу гнівних коментарів у політичних колах і сколихнула американські ЗМІ напередодні президентських виборів 6 листопада.

"Я не знаю, як цим хлопцям приходять такі ідеї. Я хочу зробити одну дуже просту заяву: зґвалтування є зґвалтування. Це злочин, - заявив Обама під час ток-шоу The Tonight Show Джея Лено. - Саме тому ви і не хочете, щоб купа політиків, переважно чоловіки, ухвалювали рішення про охорону здоров'я жінок".

За даними опитувань, Обамі симпатизують жінки-виборці в більшості американських штатів. Отже, передвиборному штабу Обами вигідно використовувати такі коментарі республіканців, щоб підвищувати рейтинг свого кандидата. Суперник Обами на президентських виборах Мітт Ромні "відхрещувався" від слів своїх однопартійців. Зокрема, 21 серпня республіканський кандидат у сенатори, конгресмен від штату Міссурі Тод Ейкін заявив, що переривання вагітності не варто дозволяти навіть у разі зґвалтування.

В інтерв'ю, повному жартів про шлюб, Хеллоуїн тощо, Обама зробив кілька серйозних зауважень, переважно на найгарячішу тему виборів - економіку.

Зокрема, відповідаючи на питання про так звану "фінансову скелю" - комбінацію скорочення витрат і підвищення податків, що має набути чинності на початку наступного року, - Обама сказав, що рішення, можливо, знайдуть до кінця року.

"Вирішити цю проблему не так складно. Але це вимагає ухвалення деяких важких рішень. Я сподіваюся, що ми зможемо покінчити з цим до кінця року", - сказав Обама, додавши, що деякі програми довелося скоротити, а податкова ставка збільшиться тільки для людей, які заробляють понад $250 тис. на рік.

Коментуючи економічну кризу, що охопила ЄС, Обама заявив, що ці країни "борсаються" і "не реагували настільки швидко, наскільки було потрібно", зазначивши, що США працюють із цими країнами, щоб переконатися, що ті мають переконливий план, щоб зберегти єдність Європи.

Обама також пожартував з приводу пропозиції мільярдера Дональда Трампа про $5 млн в обмін на публікацію документів про освіту президента. Трамп постійно сумнівається, що Обама, уродженець Гавайських островів і син кенійця, насправді народився в США.

"Це все стосується того, як ми росли разом у Кенії, - пожартував Обама. - Ми, знаєте, постійно перетиналися на футбольному полі. Він був не надто добрим і заперечував це".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram