ГоловнаСвіт

Асад погодився на святкове перемир'я, - спецпосланець ООН

Сирійські повстанці не підтвердили, що тимчасово припинять воєнні дії.

Асад погодився на святкове перемир'я, - спецпосланець ООН
Фото: EPA/UPG

Спецпосланець ООН і ЛАГ з питань Сирії Лахдар Брахімі 24 жовтня заявив, що сирійський уряд погодився оголосити перемир'я на час ісламського свята Ід аль-Адха (свято жертвопринесення.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Тим часом не зрозуміло, чи погодилися повстанці дотримуватися тимчасового перемир'я. Джерело агентства з-поміж повстанців раніше сказало, що в цьому немає сенсу, якщо за припиненням військових дій не будуть наглядати й ініціатива Брахімі не передбачає введення міжнародних спостерігачів.

Брахімі ще 14 жовтня звернувся до міжнародної громадськості з проханням підтримати тимчасове припинення вогню на час ісламського свята. А минулими вихідними він зустрівся із президентом Сирії Башаром Асадом, щоб обговорити це питання.

"Після мого візиту в Дамаск сирійський уряд погодився припинити вогонь на час Ід аль-Адхи", - заявив спецпосланець на прес-конференції в Каїрі.

Мусульмани всього світу почнуть відзначати День жертвопринесення в четвер, 25 жовтня. Хоча святкування триває 3-4 дні, Брахімі не уточнив, як надовго припинять вогонь.

Попередня угода про припинення вогню провалилася у квітні цього року, оскільки сторони конфлікту звинувачували одна одну в її порушенні.

Поки Брахімі виступав у Каїрі, сирійська авіація обстрілювала стратегічно важливе місто Маарет аль-Нуман і навколишні села, а повстанці оточили військову базу Ваді-аль-Дейф на південь від цього міста. Якщо повстанцям удасться захопити військовий об'єкт, то вони зможуть спрямувати сили на північ країни, де є чимало фортець Асада. За словами повстанців, інтенсивність контратак з боку урядових військ свідчить про те, як важливо для стратегії президента утримати Ваді-аль-Дейф.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram