ГоловнаСвіт

У Нігерії заарештовані 15 російських моряків-контрабандистів

На борту затриманого судна знайдено зброю та боєприпаси.

У Нігерії заарештовані 15 російських моряків-контрабандистів
Фото: ru-newz.ru

Нігерійська влада 23 жовтня в порту Лагоса затримала судно, на борту якого було виявлено зброю та боєприпаси, а також заарештувала 15 членів екіпажу судна - російських моряків.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на ВМС Нігерії.

За словами прес-секретаря військово-морського флоту коммодора Алію Кабіру, судно під голландським прапором, на якому перевозилася зброя, належить російській компанії Moran Security Group.

Як розповіло джерело агентства, в трюмі судна митники знайшли 22 автомати Benelli MR1, кілька одиниць іншої автоматичної зброї і близько восьми з половиною тисяч боєприпасів різного калібру.

На сайті Moran Security Group вказано, що компанія надає "комплекс послуг в області безпеки, консалтингу, транспортних перевезень та медичного забезпечення". Більше того, компанія працює в сфері захисту цивільних суден від піратських нападів. Керівником російської компанії є колишній співробітник ленінградського управління КДБ, підполковник запасу В'ячеслав Калашников.

Тим часом, за даними місцевого видання The Daily Times, на судні "МВ Майр Сідайвер" були заарештовані дев'ять осіб (переважно росіяни), а на борту були виявлені 14 автоматів Калашникова, 22 гвинтівки, в тому числі Benelli MR1, і кілька тисяч одиниць боєприпасів .

Зараз влада вирішує питання про порушення кримінальної справи за статтею про контрабанду зброї та боєприпасів.

Контрабанда зброї є одним з найбільш процвітаючих справ у Нігерії, яка веде боротьбу з ісламістськими повстанцями на півночі, організованою озброєною злочинністю і викраданнями людей злочинними угрупованнями на півдні, і з крадіями нафти і піратами на південному сході. Крім того, країна періодично використовується в якості каналу для поставок зброї в інші частини Західної Африки і всього світу.

Так, 2010 року в Лагосі була вилучена велика партія гранат, гранатометів та інших вибухових пристроїв з Ірану, що стало причиною дипломатичного конфлікту між двома країнами. Пізніше цей інцидент спровокував конфлікт між Іраном і Сенегалом, який звинуватив іранські сили безпеки у використанні маршруту через Нігерію для поставок зброї повстанцям з Руху демократичних сил Казаманса, діючого на території Сенегалу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram