ГоловнаСвіт

Опозиціонерові Развозжаєву висунули офіційне звинувачення

Опозиціонера звинувачено в організації масових заворушень.

Опозиціонерові Развозжаєву висунули офіційне звинувачення
Фото: twitter.com/IlyaYashin

Головне слідче управління Слідчого комітету РФ пред'явило офіційне звинувачення в підготовці масових безладів у Росії опозиціонерові Леоніду Развозжаєву. Йому загрожує до 10 років позбавлення волі

Активіста звинувачують у підготовці до масових заворушень. Справу порушили після показу фільму "Анатомія протесту-2" на НТВ, про це повідомляє "Лента. ру".

Развозжаєв став другим обвинуваченим. Перед цим обвинувачення висунули Костянтинові Лебедєву. Третьому фігурантові - лідеру "Лівого фронту" Сергієві Удальцову - обвинувачення ще не пред'явлено. Це зроблять 26 жовтня.

Події останніх днів - це вже не просто репресії, це початок терору проти інакомислячих.

— Сергій Удальцов, лідер "Лівого фронту"

Слідчий комітет у своєму прес-релізі пояснив, чому адвоката Леоніда Развозжаєва Віолету Волкову не допустили в СІЗО "Лефортово" до підзахисного. У повідомленні наголошено, що Волкова заявлена адвокатом усіх трьох фігурантів. Проте, як заявили в СК РФ, "враховуючи наявні у справі матеріали, інтереси обвинуваченого Развозжаєва суперечать інтересам" Удальцова і Лебедєва. Згідно з КПК РФ, "одна і та сама особа не може бути захисником двох підозрюваних або обвинувачених, якщо інтереси одного з них суперечать інтересам іншого".

Судячи з усього, слідчі мають на увазі те, що Леонід Развозжаєв написав явку з повинною, в якій повністю визнав свою провину. Однак сам він заявив, що дав свідчення під тортурами.

Згідно з офіційною заявою Слідчого комітету, 21 жовтня Развозжаєв сам з'явився в головне управління комітету і щиро зізнався в підготовці до організації масових заворушень. Але як підтвердили в Управлінні верховного комісара ООН у справах біженців в Україні, російського опозиціонера викрали в Києві. За даними начальника активіста, депутата Держдуми Іллі Пономарьова, Развозжаєва доправили в Москву спецрейсом. Українські спецслужби заперечують свою причетність до операції.

Справу про підготовку масових заворушень порушено на підставі запису прихованою камерою, на якій нібито зображено зустріч Удальцова, Развозжаєва і Лебедєва з грузинським політиком Гіві Таргамадзе. Як сказано в "Анатомії протесту-2", вони обговорюють можливість влаштувати заворушення в РФ. Удальцов спростував факт знайомства з Таргамадзе.

Костянтина Лебедєва і Леоніда Развозжаєва заарештовано. Обох утримують у СІЗО "Лефортово". Лебедєв своєї вини не визнав. Слідчі запевняють, що Развозжаєв не тільки зізнався у злочині, а й розповів, що сутички з поліцією, які сталися 6 травня на Болотній площі, оплатив Гіві Таргамадзе. У "Болотній справі" проходять 18 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram