ГоловнаСвіт

ООН приготувалася відправити миротворців у Сирію

Введення контингенту має санкціонувати Радбез.

ООН приготувалася відправити миротворців у Сирію

ООН готова ввести миротворчий контингент у Сирію, якщо такий крок санкціонує Рада Безпеки ООН.

Про це 22 жовтня заявив заступник генсека організації з миротворчих операцій Ерве Ладсус, повідомляє Lenta.ru з посиланням на Агентство "Франс Прес".

Ладсус зазначив, що зараз ООН вже розробляє плани дій миротворців з можливого забезпечення безпеки мирних жителів. Також заступник генсека підкреслив, що наразі говорити про можливу кількість миротворців передчасно, оскільки це залежатиме від завдань, поставлених перед ними.

Ладсус також підкреслив, що для розгортання миротворчого контингенту протиборчі сторони повинні будуть дотриматися низки умов, зокрема, умову про припинення вогню. Він зазначив, що спецпредставник щодо Сирії Лахдар Брахімі на цю мить намагається домовитися про перемир'я хоча б на час мусульманського свята жертвопринесення Ід аль-Адха, яке відбудеться з 26 по 28 жовтня.

Ця криза не зможе залишатися в межах сирійських кордонів нескінченно. Або з нею впораються, або вона пошириться... і буде всеохопною

— Лахдар Брахімі, спецпосланець ООН і ЛАД щодо Сирії

З березня по серпень 2012 року в Сирії перебувала група з 300 беззбройних спостерігачів ООН, які стежили за виконанням так званого "плану Аннана", який передбачав припинення вогню та проведення переговорів між прихильниками і противниками Башара Асада. План, однак, було зірвано протиборчими сторонами, після чого в ООН ухвалили рішення про припинення роботи місії спостерігачів у Сирії, визнавши її безглуздою.

Варто зазначити, що за весь час сирійського конфлікту членам Радбезу ООН не вдавалося дійти згоди з приводу дій щодо протиборчих сторін. Країни Заходу кілька разів пропонували ухвалення резолюцій, що покладають основну відповідальність за кровопролиття на режим Башара Асада, проте ці документи послідовно ветувалися Росією і Китаєм.

Конфлікт у Сирії триває з березня 2011 року. Його жертвами, за даними ООН, стали понад 30 тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram