ГоловнаСвіт

У Лівані збирається багатотисячний мітинг протесту

Ситуація повторює сценарій подій 2005 року, коли в країні спалахнула "кедрова революція".

У Лівані збирається багатотисячний мітинг протесту
Фото: EPA/ИТАР-ТАСС

У Лівані опозиція оголосила безстрокову демонстрацію в центрі Бейрута - доти, поки уряд Наджіба Мікат не піде у відставку.

Як очікується, учасники масової маніфестації, яка розпочнеться сьогодні ввечері в столиці, вимагатимуть також розміщення на кордоні з Сирією миротворчих континентів зі складу Тимчасових сил ООН в Лівані і вигнання з Бейрута сирійського посла, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Натовпи прихильників суннітського руху "Аль-Мустакбаль", що займає ворожу позицію щодо режиму в Дамаску і християнських фракцій, що входять в прозахідну "Коаліцію 14 березня", стікаються на Площу Мучеників, де відбудеться мітинг. Ситуація повторює сценарій подій 2005 року, коли в країні спалахнула "кедрова революція", що поклала кінець сирійській військовій присутності в Лівані. Тоді імпульс руху за демократичне відродження дало вбивство екс-прем'єра Рафіка Харірі. Тепер жертвою теракту став його колишній охоронець - начальник розвідувального бюро ліванської жандармерії Вісам аль-Хасан.

Опозиція вважає смерть генерала "ретельно спланованим політичним вбивством", щоправда, обставини, за яких стався замах, наразі залишаються невідомі широкій публіці.

Сам прем'єр-міністр, який має нейтральну позицію щодо сирійських подій, допустив можливість існування зв'язку між убивством аль-Хасана і "справою Самахі", проте, закликав усіх "дочекатися офіційних результатів розслідування". Виступаючи сьогодні на прес-конференції в палаці Баабда, він відкинув спроби опозиції покласти на нього особисто відповідальність "за кров генерала аль-Хасана".

Нагадаємо, в християнському кварталі Бейрута, столиці Лівану, в п'ятницю, 19 жовтня, вибухнув замінований автомобіль, внаслідок чого загинули щонайменше вісім осіб, понад 80 осіб отримали поранення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram