ГоловнаСвіт

Новий уряд Грузії може скоротити армію

Згідно з попередніми даними ЦВК, "Грузинська мрія" повинна отримати в новому парламенті 87 депутатських мандатів.

Новий уряд Грузії може скоротити армію

Лідер партії "Наша Грузія - вільні демократи" Іраклій Аласанія, висунутий на пост віце-прем'єра і міністра оборони в новому грузинському кабінеті міністрів, заявив, що в майбутньому має намір скоротити чисельний склад армії і зробити її більш мобільною та ефективною.

"Зараз у нас штат більше за 30 тисяч військовослужбовців. У мене вже є план, як це можна змінити, але в першу чергу я повинен представити цей план майбутньому прем'єр-міністру", - заявив Аласанія, зазначивши, що він не має наміру створювати "наступальні військові сили".

За його словами, небезпеку для Грузії представляють тероризм і екстремізм, і збройні сили повинні реагувати на ці загрози "дуже швидко і мобільно".

"Акцент з мого боку буде на те, щоб у нас була дуже маленька, але мобільна армія, яка може протистояти цим новим загрозам... У нас є прекрасні військовослужбовці з бойовим досвідом в Афганістані та Іраку, тому я впевнений, що Грузія стане зразковою державою, в якої буде маленька, дуже мобільна і ефективна армія", - сказав кандидат на посаду глави оборонного відомства.

Аласанія також заявив про необхідність збільшити прозорість діяльності міністерства оборони і посилення громадянського та парламентського контролю над силовими відомствами.

"Контроль над міністерством оборони буде реально демократичним. Бо за останні вісім років не було практично ніякого демократичного контролю", - сказав Аласанія.

На посаду віце-прем'єра і міністра оборони в новому кабміні 38-річний Аласанію висунув Бідзіна Іванішвілі - лідером коаліції "Грузинська мрія", яка перемогла на парламентських виборах.

Згідно з попередніми даними ЦВК, "Грузинська мрія" повинна отримати в новому парламенті 87 депутатських мандатів, партія "Єдиний національний рух" діючого президента Михайла Саакашвілі - 63. Іншим політичним силам, які брали участь у виборах, подолати п'ятивідсотковий бар'єр не вдалося. Саакашвілі визнав поразку своєї партії, заявив про перехід руху в опозицію і задовольнив клопотання діючого уряду про відставку.

Іванішвілі було офіційно представлено президентом на пост прем'єр-міністра країни.

Іраклій Аласанія починав свою кар'єру в контррозвідці, служив в МЗС та Міністерстві безпеки при Едуарді Шеварднадзе. У перші роки президентства Михайла Саакашвілі він обіймав пости заступника міністра і першого заступника міністра оборони, потім - заступника секретаря Ради національної безпеки. Аласанія також очолював уряд Абхазії у вигнанні, вів переговори з Сухумі. 2006-2008 років він представляв Грузію в ООН. У грудні 2008 року він вийшов у відставку і заявив про перехід в опозицію. У травні 2010 року посів друге місце на виборах мера Тбілісі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram