ГоловнаСвіт

У Єгипті оштрафували вчительку, яка відрізала школяркам коси

Дії викладачки отримали розголос у суспільстві.

У Єгипті оштрафували вчительку, яка відрізала школяркам коси

Міністерство освіти Єгипту розпорядилося оштрафувати вчительку з міста Луксор, яка відрізала коси двом школяркам за їхню відмову носити хіджаб, повідомили в четвер єгипетські ЗМІ, посилаючись на заяву представника Міносвіти.

Декілька днів тому в одній зі шкіл Луксора викладачка початкових класів Айман Кіляні під час занять відрізала ножицями кіски двом дівчаткам за те, що вони не виконали вказівки з'являтися на її уроках у хіджабі - традиційній мусульманській хустині, що повністю покриває волосся. За запевненням самої вчительки, вона пішла на такий крок, щоб "покарати дівчаток за відмову виконувати її вказівки і для науки іншим школяркам".

Штраф, який повинна виплатити Кіляні, дорівнює її заробітній платі за місяць.

Заступник голови Управління освіти провінції Луксор Закарія Сасі рекомендував керівництву школи також розглянути питання про можливе усунення жінки від роботи в навчальному закладі, де стався інцидент.

Дії викладачки вже отримали широкий розголос в єгипетському суспільстві. Губернатор провінції Луксор Іззат Саад, зокрема, назвав її вчинок "огидним" і "несумісним із професією педагога".

Національна рада жінок Єгипту розцінила дії Кіляні як "зазіхання на основоположні принципи єгипетського суспільства і волаючу наругу над правами людини, особливо дитини". У спеціальній заяві ради висловлено "глибокий жаль із приводу зниження рівня культури серед єгиптян, що веде до збоченого розуміння ісламської релігії, яка насправді закликає до милосердя і терпимості".

Сама Айман Кіляні протягом останніх п'яти років постійно носить нікаб - головний убір, що приховує не тільки волосся, але й обличчя (за винятком очей) жінки. За її словами, вона не належить до жодної "релігійної або політичної організації". Свій учинок учителька зухвалим не вважає і здивована, чому він "викликав бурхливу реакцію, і навколо нього виникло так багато галасу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram