ГоловнаСвіт

Міжнародні правозахисники: 28 тисяч сирійців вважаються зниклими безвісти

Жертвами авіаудару сирійських ВПС стали понад 40 людей.

Міжнародні правозахисники: 28 тисяч сирійців вважаються зниклими безвісти
архивное фото

Міжнародна громадянська організація Avaaz заявила в четвер, 18 жовтня, що на сьогодні понад 28 тисяч сирійців, викрадених силами, лояльними президентові Башару Асаду, вважаються зниклими безвісти.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Avaaz - міжнародна громадська організація лівої орієнтації, що просуває дії активістів з таких питань, як права людини, кліматичні зміни та релігійні конфлікти. Активно збирає підписи і розсилає петиції по всьому світу.

Дані Avaaz засновані на заявах простих сирійців і сирійських правозахисників, які стверджують, що сили безпеки Асада викрадають людей прямо на вулицях і потім катують їх. Тим часом, інші групи звинувачують сирійських повстанців у викраданні людей, яких вони підозрюють у зв'язках з урядом.

На відеозаписі, що підтверджує заяву Avaaz, показано, як двоє солдатів зупиняють чоловіка і жінку, примушують їх лягти на землю, а потім тягнуть їх у невідомому напрямку. Крім того, у відео показано інтерв'ю з чоловіком, який заявляє, що його дружина була викрадена шість місяців тому в районі Баба Амр в Хомсі, який було частково знищено авіаударами сирійських ВПС.

"Я прожив з нею все своє життя, - каже чоловік середніх років, стоячи спиною до камери, глибоко зітхає і тремтить. - Вона зникла. У мене немає надії. Ми шукали її скрізь. Мої діти постійно запитують мене: "Де мама?".

Представники Avaaz також відзначають, що за даними однієї з сирійських правозахисних організацій, число зниклих безвісти громадян Сирії перевищує 80 тисяч осіб, проте ці дані неможливо перевірити.

Такі викрадення вважаються злочином проти людяності згідно з міжнародним правом.

Окремо, в Сирії понад 40 осіб, серед яких жінки і діти, загинули на півночі країни в місті Маарет аль-Нуман в результаті авіаудару сирійських ВПС. А в середу кількість убитих сягнула 140 осіб. Серед них понад 60 осіб - беззбройні мирні жителі.

За даними ООН, всього жертвами боротьби між армією і повстанцями стали понад 30 тисяч сирійців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram