ГоловнаСвіт

Карзай застеріг від іноземного "​​втручання" в афганські вибори

Опозиція побоюється, що діючий афганський президент спробує зберегти за собою реальну владу.

Карзай застеріг від іноземного "​​втручання" в афганські вибори
Хамид Карзай

Президент Афганістану Хамід Карзай запропонував членам Виборчої комісії з розгляду скарг (ECC) відмовитися від втручання у виборчий процес на президентських виборах 2014 року, що може бути направлено на зміцнення його влади.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Зараз два з п'яти членів ECC не є громадянами Афганістану. Комісію, яка 2009 року визнала понад півмільйона голосів виборців, відданих Карзаю на президентських виборах, недійсними, підтримує ООН.

"Присутність іноземців у Виборчої комісії з розгляду скарг є порушенням суверенітету Афганістану", - заявив Карзай на прес-конференції разом із главою НАТО Андерсом Фог Расмуссеном у столиці країни, Кабулі. - Іноземні спостерігачі, як і раніше, можуть контролювати прозорість чи непрозорість виборів, але їх втручання у виборчий процес є порушенням суверенітету Афганістану".

Проте Карзай не вперше втручається в діяльність ECC. Так, 2010 року, через рік після перемоги Карзая на президентських виборах, він змінив закон таким чином, щоб самостійно призначати членів комісії. Тим не менш, двоє іноземців зберегли свої місця в ЕСС. До цього в комісії було троє іноземців, призначених Місією ООН зі сприяння в Афганістані (МООНСА).

"Одна з причин, з якої Карзай хоче виключити іноземців з ECC полягає в тому, що саме іноземці в минулому заявили про шахрайство (на виборах)", - повідомив агентство Моуддін Махді, член парламенту від північної провінції Баглан.

Прес-секретар Карзая Айман Файзі, в свою чергу, сказав, що "втручання деяких зарубіжних країн та посольств в президентські вибори 2009 року стало гарним уроком для Афганістану".

"Ми не дозволимо іноземцям бути частиною виборчого процесу", - зазначив Файзі.

Противники Карзая, якому конституція Афганістану забороняє балотуватися на третій термін, кажуть, що вони стурбовані тим, що президент спробує просувати свого союзника чи родича в якості свого наступника, що дозволить йому зберегти реальну владу. Так, старший брат Карзая, бізнесмен Абдул Каюм, заявив, що він зацікавлений і планує балотуватися на пост президента. Іншим ймовірним кандидатом на пост президента вважається Абдулла Абдулла, який виступав проти Карзая 2009 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram