ГоловнаСвіт

У ПАР знову страйкують шахтарі компанії Lonmin

Роботодавці погрожують південноафриканським гірникам звільненнями.

У ПАР знову страйкують шахтарі компанії Lonmin
архивное фото
Фото: EPA/UPG

У ПАР близько чотирьох тисяч робітників на шахті Марікана, що належить виробнику платини компанії Lonmin, не прийшли на роботу, в такий спосіб знову перервавши роботу компанії, з якої почалися страйки, що охопили найбільшу економіку Африки.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

Нагадаємо, в серпні 2012 року три тисячі гірників на шахті Марікана оголосили страйк і зажадали підвищення зарплат. Під час трудових безладів на цьому руднику поліція застрелила 34 шахтарі.

"Порушення було зафіксовано на декількох шахтах іще вчора, - заявила прес-секретар Lonmin Сью Вей.

"Є близько восьми районів, які постраждали на цьому етапі".

На початку вересня керівництво компанії Lonmin і профспілки, які представляють інтереси страйкуючих шахтарів із копальні Марікана в ПАР, підписали угоду про повернення на роботу.

Тим часом, компанія-виробник золота Gold Fields ухвалила рішення про звільнення 11 тисяч страйкуючих гірників, незважаючи на те, що в четвер, 18 жовтня, більшість співробітників компанії повернулася до роботи. Шахтарі повернулися на роботу після ультиматуму з боку керівництва компанії: або робітники приступлять до роботи до 12:00 за Гринвічем, або їх негайно буде звільнено.

Усе більша кількість шахт використовує подібну тактику для припинення страйків, унаслідок чого за останні два тижні було звільнено близько 15 тисяч шахтарів. Тим не менш, за словами роботодавців, більшість із них займе колишні посади після закінчення протестів.

Згідно з офіційними даними, починаючи з серпня в страйках узяли участь понад 80 тисяч шахтарів. При цьому страйки підривають економічне зростання і довіру інвесторів в економіку ПАР, а також ставлять під сумнів владу президента країни Джейкоба Зуми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram