ГоловнаСвіт

Палестинці проведуть муніципальні вибори без ХАМАС

Ісламістський рух погрожує зірвати вибори.

Палестинці проведуть муніципальні вибори без ХАМАС
архивное фото
Фото: aze.az

Опитування, проведені серед мешканців Палестини на окупованому Західному березі Йордану, напередодні довгоочікуваних муніципальних виборів, призначених на суботу, 20 жовтня, свідчать про глибокі розбіжності в суспільстві і відсутність організованого керівництва.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Зараз політичний ландшафт в Палестині затьмарений фінансовою кризою, нездатністю примирити основні палестинські фракції і застоєм у налагодженні добросусідських відносин з Ізраїлем.

Потужний ісламістський рух ХАМАС бойкотує вибори і погрожує зірвати голосування в секторі Гази, що знаходиться під його контролем, що значно збільшує шанси "Руху за національне звільнення Палестини" (ФАТХ) на перемогу, а також гарантує контроль руху над 94 містами і селами, які знаходяться на Західному березі.

Нагадаємо, 2007 року ХАМАС заявив про намір створити в секторі Гази ісламську державу і, в результаті кровопролитної громадянської війни з силами президента Палестинської автономії лідер ФАТХ Махмуд Аббас захопив владу в секторі. В Ізраїлі ХАМАС було визнано терористичною організацією.

Однак, як це відбувалося і раніше, націоналістичний рух ФАТХ Махмуда Аббаса, на відміну від своїх суперників, не висунув свого кандидата на виборах.

"Міцною основою для проведення будь-яких виборів є здорова політична атмосфера... якої тут явно не вистачає", - зазначив юридичний консультант палестинської правозахисної групи "Аль-Хак" Іссам Абдін.

Проте це не означає обов'язкову апатію з боку виборців. Так, вулиці і перехрестя на всьому Західному березі обклеєні плакатами кандидатів, що пропонують все, починаючи з чистих вулиць і поліпшення транспортної інфраструктури, закінчуючи створенням нових робочих місць і повсюдного Wi-Fi.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram