ГоловнаСвіт

Олланд: криза єврозони наближається до завершення

За словами політика, спочатку необхідно зміцнити бюджетний, банківський і соціальний союз.

Олланд: криза єврозони наближається до завершення
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Франсуа Олланд вважає, що криза єврозони наближається до завершення, а побоювання розвалу зони євро вже минули.

"Що стосується виходу з кризи єврозони, то ми вже близько, зовсім близько. Оскільки прийняли правильні рішення на саміті 28-29 червня і повинні швидко їх застосувати. Перш за все, остаточно врегулювати ситуацію Греції, яка зробила стільки зусиль. Необхідно забезпечити її збереження в єврозоні. Потім потрібно відповісти на запити країн, які провели очікувані реформи, вони повинні мати можливість отримувати фінансування за розумними ставками. Нарешті, потрібно задіяти банківський союз", - заявив Олланд в інтерв'ю європейським виданням.

Він зазначив, що ці питання необхідно вирішити до кінця 2012 року, а потім можна буде змінювати механізм прийняття рішень і поглибити структуру союзу.

"Найгірше - побоювання розвалу єврозони - минуло", - сказав президент Франції.

За його словами, спочатку необхідно зміцнити бюджетний, банківський і соціальний союз. Потім, після виборів до Європарламенту 2014 року, обговорюватимемо створення політичного союзу ЄС.

"Метою цього обговорення буде майбутнє Союзу. Це необхідно, щоб підштовхнути людей до дії і збільшити число учасників дебатів. Я сподіваюся, що європейські партії представлять свої пропозиції як щодо змісту, щодо інституціонального аспекту, так і щодо конкретних персоналій", - сказав Олланд.

Він також розповів, які дії вважає необхідними для стимулювання економічного зростання в Європі.

"Перше - це довіра. Що швидше ми вийдемо з кризи єврозони, тобто вирішимо грецьку проблему і зможемо профінансувати борги добре керованих країн, то швидше в єврозону повернуться інвестори. У нас є для цього кошти - Європейський механізм стабільності, правила роботи Європейського центрального банку", - заявив французький президент.

Другою складовою, за його словами, є вибудовування логіки в європейській економічній політиці. "Ми визначили пакт економічного зростання, давайте застосуємо його. Це 120 мільярдів євро, для деяких це занадто мало, але значення має швидка та правильна витрата цих коштів", - сказав Олланд.

Він пропонує фінансувати економічне зростання з бюджету ЄС через структурні фонди та ввести загальний податок на фінансові транзакції. За введення цього податку, за його словами, висловилися 11 держав, а отримані за його допомогою засоби "можна використовувати, з одного боку, для інвестиційних проектів, а з іншого - для фонду освіти молоді".

Крім того, президент вважає, що "бюджетний союз повинен бути закріплений частковим взаємним розподілом боргів через євробонди".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram