ГоловнаСвіт

"Сирійський конфлікт може охопити весь Близький Схід"

Спецпосланець ООН по Сирії закликав ворогів тимчасово припинити боротьбу.

"Сирійський конфлікт може охопити весь Близький Схід"
Лахдар Брахими

Спецпосланець ООН і ЛАД по Сирії Лахдар Брахімі заявив, що сирійська громадянська війна може вийти за межі країни та спровокувати "всепоглинаючий" конфлікт на Близькому Сході, якщо вона не закінчиться найближчим часом.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

"Ця криза не зможе залишатися в межах сирійських кордонів нескінченно. Або з нею розберуться, або вона збільшиться... і буде всепоглинаючою", - заявив Брахімі.

Брахімі вже відвідав сунітські мусульманські держави, що підтримують повстанців у їхній боротьбі з президентом Башаром Асадом. Між тим, основним регіональним союзником Асада є шиїтський Іран.

Минулої неділі Брахімі звернувся до іранських лідерів із проханням підтримати тимчасове припинення вогню на час ісламського свята Ід аль-Адха (свято жертвопринесення). Виступаючи в Лівані, він сказав, що сирійська опозиція повідомила йому: в разі припинення вогню з боку сил Асада, вони також негайно припинять бойові дії.

"Усі опозиціонери, яких ми зустрічали, і всі інші, кого зустрічали, говорили: якщо уряд припинить використання насильства вони відреагують на це відповідно", - сказав він репортерам.

"Ми сподіваємося, що це буде дуже маленьким кроком, який дозволить урятувати сирійський народ від кровопролиття, через яке він проходить, тому що воно знищує сотні людей щодня", - зазначив посланець ООН.

За даними ООН, за 19 місяців боротьби між повстанцями й армією жертвами насильства стали більш ніж 30 тисяч осіб. Нагадаємо, посада спецпосланця ООН по Сирії стала вакантною після того, як Кофі Аннан, який займав її з лютого 2012 року,

покинув пост. Таким чином, на початку серпня цього року новим спецпредставником ООН по Сирії став алжирський дипломат Лахдар Брахімі.

"Якщо число людей, похованих під час свята Ід буде скорочено, можливо, це стане початком виходу Сирії з небезпечної ситуації, в якій вона опинилася... І ми змогли б поговорити зі сторонами (конфлікту) всередині й поза (Сирії), щоб допомогти сирійцям вирішити їхні проблеми", - резюмував Брахімі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram