ГоловнаСвіт

Пакистан: таліби заявили, що 14-річна правозахисниця заслуговує смерті

Британська поліціястурбована безпекоюдівчинки.

Пакистан: таліби заявили, що 14-річна правозахисниця заслуговує смерті
Малала Юсуфзаи
Фото: EPA/UPG

Бойовики руху "Талібан" заявили у вівторок, що 14-річна правозахисниця Малала Юсуфзаї заслуговувала смерті, оскільки вона виступала проти талібів і вихваляла президента США Барака Обаму.

Уперше дівчинка отримала широку популярність у країні і за кордоном іще у віці 11 років. Тоді як уряд був доволі пасивним стосовно талібів, Юсафзаї писала для західної преси матеріали про злочини бойовиків.

Нагадаємо, 9 жовтня під час нападу талібів дівчинка отримала два вогнепальні поранення. Наступного дня лікарі витягли кулю з її шиї, після чого вона перебувала в стабільно-критичному стані. 12 жовтня пакистанська поліція затримала підозрюваних у нападі на юну правозахисницю. А в понеділок її відправили до Великобританії для проходження подальшого лікування, де, за словами лікарів, у неї хороші шанси на одужання.

Між тим, пакистанські таліби називають Юсуфзаї "шпигуном Заходу".

"За таке шпигунство невірні давали їй премії та нагороди. А іслам закликає вбивати тих, хто шпигує на користь ворога, - йдеться в заяві "Талібану". - Вона висловлювалася проти моджахедів (святих воїнів), щоби зганьбити талібів. Коран говорить, що людей, які виступають проти ісламу й ісламських сил, треба вбивати. Ми зробили її своєю метою, тому що вона виступала проти талібів, сидячи з безсовісними іноземцями та ідеалізувала найлютішого ворога Ісламу, Барака Обаму".

Юсуфзаї, яка хотіла стати лікарем до того, як погодилася з бажанням її батька, щоб вона пішла в політику, стала потужним символом опору проти спроб талібів заборонити жіночу освіту.

Незважаючи на те, що пакистанці провели низку протестів у зв'язку з нападом, а також моляться за одужання дівчинки, урядовці в основному утримуються від критики на адресу талібів. Експерти вважають, що це свідчить про вкрай пасивний рівень боротьби уряду Пакистану з екстремізмом.

"Ми напали на неї не через питання про освіту. Ми напали на неї за протидію моджахедам у їхній війні, - заявили таліби. - Шаріат (ісламський закон) свідчить, що навіть дитина може бути вбита, якщо виступає проти ісламу".

Між тим, поліція, що охороняє госпіталь, де правозахисниця проходить лікування в Бірмінгемі, Великобританія, стурбовані проблемою її безпеки. Так, підозру поліцейських викликали декілька людей, які вночі спробували відвідати Юсуфзаї. За словами поліції, вночі відвідати дівчинку намагалися дві людини, але після короткого допиту їм заблокували доступ в її палату.

"Їх зупинила й допитала поліція, яка записала інформацію про них і сказала цій парі, що їх не допустять до дівчинки", - йдеться в заяві поліції.

Британська влада має намір забезпечити повну безпеку юної правозахисниці, оскільки таліби пообіцяли здійснити нові спроби вбити дівчинку.

"Кілька людей прийшли (в госпіталь), заявляючи, що вони члени сім'ї Малали, але ми не повірили, що це правда, - заявив директор лікарні Дейв Россер в інтерв'ю Sky News. - Вони не змогли зайти надто далеко. Служба безпеки забезпечує строгий контроль".

Варто зазначити, що серед населення Бірмінгема велике число мусульман, а пакистанська діаспора у Великобританії становить близько 1,2 млн осіб.

"Очевидно, що Малалі знадобиться реконструктивна хірургія. У нас є міжнародні експерти в цій галузі", - сказав Россер, додавши, що в ніч на понеділок стан дівчинки покращився.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram