ГоловнаСвіт

Китай розкритикував ЄС за санкції проти Ірану

Пекін закликає європейський уряд до переговорів з Тегераном.

Китай розкритикував ЄС за санкції проти Ірану

Китай розкритикував Євросоюз за розширення санкцій проти Ірану, що збільшило тиск на Тегеран у зв'язку з його ядерною програмою, а також закликав до переговорів для врегулювання конфлікту.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Нові санкції ЄС охоплюють банківський сектор, вантажоперевезення і промисловість Ірану, таким чином збільшуючи тиск на країну, яка має тісні торговельні зв'язки з Пекіном. Китай є найбільшим імпортером іранської нафти і поряд з Росією виступає проти санкцій щодо Тегерана.

"Ми виступаємо проти введення односторонніх санкцій проти Ірану і вважаємо, що використання санкцій для тиску, взагалі-то, не може вирішити іранську ядерну проблему, - заявив представник китайського МЗС Хун Лей на щоденному прес-брифінгу. - Це може тільки ускладнити ситуацію і посилити конфронтацію... Ми сподіваємося, що всі зацікавлені сторони проявлять гнучкість, посилять комунікацію і спробують провести новий раунд переговорів якомога швидше".

Проте Тегеран відмовився починати переговори з ЄС.

Нагадаємо, верховний представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон заявила в понеділок, що збільшення тиску на Іран сприятиме відновленню переговорів з "шісткою" міжнародних посередників - США, Китаєм, Росією, Великобританією, Францією і Німеччиною - у найближчому майбутньому.

США і їх союзники звинувачують Іран у використанні атомної програми як прикриття для розробки ядерної зброї, чим і пояснюють введення нових санкцій. Іран стверджує, що його ядерна програма має винятково мирний характер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram