ГоловнаСвіт

Іран відмовився починати переговори з ЄС

Тегеран мотивує своє рішення "неправильним підходом" країн Заходу.

Іран відмовився починати переговори з ЄС
Фото: EPA/UPG

МЗС Ірану заявило, що нові санкції ЄС не змусять Іран брати участь у переговорах щодо його ядерної програми, повідомляє агентство Рейтер.

"Ми вважаємо, що помилки в розрахунках цих країн віддаляють досягнення сприятливого для них результату", - заявив прес-секретар міністерства Памін Мехманпараст на прес-конференції.

"Ми вважаємо, що замість того, щоб вибирати неправильний підхід, бути впертими і використовувати тиск,... з логічним підходом вони зможуть продовжити дискусію", - зазначив він.

Нагадаємо, уряди Євросоюзу узгодили санкції проти банківського сектору, вантажоперевезень і промисловості Ірану, посиливши фінансовий тиск на Тегеран у зв'язку з його ядерною програмою. Рішення ЄС відображає зростання занепокоєння з приводу ядерної діяльності Ірану, яка, як підозрює Захід, спрямована на створення зброї масового ураження.

Економічні санкції є однією зі сторін двосторонньої політики, яка також включає в себе переговори для пошуку дипломатичного вирішення проблеми. Однак ймовірність досягнення дипломатичної угоди між Заходом і Тегераном може зірватися через плани Ізраїлю і США нанести військовий удар по ядерних об'єктах Ірану.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон заявила в понеділок, що збільшення тиску на Ісламську Республіку переконає останню піти на поступки і відновити переговори в найближчому майбутньому. Але Мехманпараст відкинув таку можливість, заявивши, що "нелогічні і нелюдські" санкції лише змусять Іран більш рішуче захищати свої позиції. Іран наполягає на тому, що має право на збагачення урану для вироблення електроенергії і в медичних цілях, і заперечує військову спрямованість своєї ядерної програми.

"Вони не знають силу духу іранської нації, - підкреслив Мехманпараст. - Ці кроки є помилкою і не будуть мати ніякого результату для них".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram