ГоловнаСвіт

У США розпочалися слухання у справі про теракти 11 вересня

Початок суду над обвинуваченими очікується не раніше ніж 2013 року.

У США розпочалися слухання у справі про теракти 11 вересня
Фото: strah-pravda.ru

На базі ВМС США в Гуантанамо /Куба/ після багатомісячної перерви у понеділок, 15 жовтня, поновилися досудові слухання у справі передбачуваного організатора терактів 11 вересня 2001 року Халіда Шейха Мохаммеда і чотирьох його спільників.

Протягом тижня має бути вирішено питання про ступінь секретності майбутнього процесу. Сторона захисту вимагає переглянути класифікацію процесу, згідно з якою, на ньому можуть бути порушені питання, що становлять державну таємницю. Офіційну вимогу обмежити кількість закритих засідань висловили і ЗМІ, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Нагадаємо, 2009 року адміністрація президента США Барака Обами ухвалила судити передбачуваних організаторів теракту цивільним судом, однак пізніше це рішення було скасовано через численні протести. 2011 року ув'язнених вирішили віддати під військовий трибунал.

На першому засіданні нової сесії підсудні співпрацювали зі своїми адвокатами і відповідали на питання судді, на відміну від минулих слухань, на яких вони читали молитви, відмовлялися слухати переклад і ігнорували суддю.

Попередні слухання відбулися в травні 2012 року і тривали 13 годин. Після цього попередні слухання неодноразово відкладалися з різних причин: через настання священного місяця Рамадан, який передбачає суворий піст для мусульман, загрози тропічного шторму, порушення зв'язку на острові через аварію.

П'ять підсудних, - Халід Шейх Мохаммед, який раніше проголосив себе головним організатором атак 11 вересня, і чотири його передбачуваних спільника, Валід бін Атташ, Рамзі Бінальшіб, Алі Абдул Азіз Алі і Мустафа Ахмед аль-Хавсаві, - звинувачуються у вбивстві 2976 осіб, злочинній змові, тероризмі, викраденні повітряного судна та інших злочинах.

Початок суду над звинуваченими очікується не раніше ніж 2013 року. Якщо вони будуть визнані винуватими, їм загрожує страта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram