ГоловнаСвіт

Турецька влада посадила вірменський літак для обшуку

Анкара намагається запобігти поставкам зброї до Сирії.

Турецька влада посадила вірменський літак для обшуку
Фото: EPA/UPG

Турецька влада примусила до посадки і потім обшукали вірменський транспортний літак, що пролітав над східною Туреччиною і прямував до Сирії, повідомляє агентство Рейтер.

Лайнер, що прямував із Єревана до сірійського міста Алеппо, приземлився в аеропорту міста Ерзурум, неподалік від кордону з Вірменією. Представник турецького прем'єр-міністра Таїпа Ердогана заявив, що Туреччина раніше була проінформована про гуманітарний вантаж на борту вірменського літака, а владу Вірменії повідомили про запланований обшуку. За словами турецького чиновника, літак продовжить свою подорож, якщо на його борту не буде знайдено нічого, крім офіційно заявленого вантажу.

Нагадаємо, 10 жовтня Туреччина примусила до посадки сирійський літак, що слідував за маршрутом Москва-Дамаск. Турецька влада підозрювала, що на борту літального судна знаходилася зброю російського виробництва, призначена для армії президента Сирії Башара Асада, що розгнівало Москву і Дамаск. Тоді було вилучено 12 ящиків радіолокаційного обладнання, після чого Росія і Сирія заявили, що перевезення таких деталей є легальним, і зажадали повернути конфісковане обладнання.

Анкара пояснює свої дії намаганням запобігти використанню свого повітряного простору для поставок зброї сирійський військовим.

Водночас в минулі вихідні Туреччина закрила свій повітряний простір для сирійських цивільних літаків у відповідь на аналогічний крок Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram