ГоловнаСвіт

Американська влада подала запит на екстрадицію сина Бакієва

У США сина екс-президента Киргизії звинувачують у шахрайстві з цінними паперами та перешкоді здійсненню правосуддя.

Американська влада подала запит на екстрадицію сина Бакієва
Максим Бакиев

Влада США надіслала Великобританії запит на екстрадицію сина колишнього президента Киргизії Курманбека Бакієва Максима. "США надсилає запит Великобританії про екстрадицію пана Бакієва для того, щоб він постав перед федеральним судом за  серйозними звинуваченнями", - йдеться в документі.

У США Максима Бакієва звинувачують у шахрайстві з цінними паперами та перешкоді здійсненню правосуддя. У Киргизії Максима Бакієва також звинувачують у низці злочинів і розшукують, але між Киргизією і Великобританією немає угоди про екстрадицію, тому в цьому випадку його можуть екстрадувати тільки в США.

Максима Бакієва було затримано в Лондоні 12 жовтня за запитом Киргизії і США. Як повідомляє ІТАР-ТАРС, Бакієв з'явився в поліцію сам. За даними агентства, звинувачення, пред'явили Бакієву в США, зокрема щодо поставок пального збройним силам США в той період, коли вони орендували авіабазу в Манасі.

У Киргизії сина Бакієва, який обіймав посаду голови агентства з розвитку, інвестицій та інновацій, звинувачують в економічних злочинах, у тому числі в зловживанні повноваженнями і шахрайстві з кредитами. У травні 2010 року, після того, як у Киргизії відбувся державний переворот, нова влада цієї країни звернулася до Інтерполу із проханням посприяти в пошуках Максима Бакієва.

Влада Киргизії також пред'явила звинувачення екс-президентові країни Курманбеку Бакієву, якого підозрюють у причетності до масових убивств під час вуличних заворушень у Бішкеку 6-7 квітня 2010 року. Тоді внаслідок сутичок між противниками Бакієва і співробітниками поліції, які захищали будівлю уряду країни, загинули понад 80 осіб, сотні постраждали.

Курманбек Бакієв переховується в Білорусі, яка вже декілька разів відмовляла Киргизії в його екстрадиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram