ГоловнаСвіт

Молдова скасовує кримінальну відповідальність за контрабанду

В Україну з території південного сусіда хлине потік незаконних товарів?

Молдова скасовує кримінальну відповідальність за контрабанду
Фото: wn.com

У Молдові вирішили декриміналізувати контрабанду, відповідна стаття буде виключена з Кримінального кодексу країни.

Про це повідомляє Vesti.md з посиланням на главу митної служби Молдови Тудора Балицького.

Боротьбу з контрабандистами влада в подальшому планує вести за допомогою штрафів. При цьому сума штрафів становитиме 100% від вартості нелегально перевезеного товару. Крім того, контрабандні товари підлягатимуть негайній конфіскації (для цього не знадобиться рішення суду).

Агентство "Новини-Молдова" уточнює, що нововведення торкнеться лише контрабанди звичайних товарів: незаконне перевезення через кордон зброї, вибухівки, радіоактивних речовин і культурних цінностей і, як і раніше, вважатиметься кримінальним злочином.

Начальник митної служби, як повідомляє "Комсомольська правда в Молдові", зазначив, що практика кримінального покарання контрабандистів в Молдові є неефективною. Так, за його словами, в період з 2009 по 2011 роки в суд було направлено 92 кримінальні справи, пов'язані з контрабандою товарів. Водночас у більшості випадків фігуранти відбулися штрафами, вироки, пов'язані з позбавленням волі, виносилися набагато рідше. Багато справ, за інформацією "Новини-Молдова", закривалися до передачі в суд.

Всього в зазначений період було виявлено контрабандних товарів на 121,8 мільйона леїв (близько десяти мільйонів доларів). Проте лише частина цих товарів (на суму в 17,8 мільйона леїв) була конфіскована.

У митниці вважають, що запропоновані заходи (зокрема, введення фіксованого штрафу в розмірі 100% вартості товару - на противагу нинішній практиці, відповідно до якої, як зазначає Publika.md, суми штрафів варіюються в розмірі від 40 до 100% вартості нелегального товару ) зроблять контрабанду невигідною і сприятимуть збільшенню митних зборів.

Агентство Moldnews нагадує, що деякий час тому генеральний прокурор Молдови Валерій Зубко заявив про причетність до контрабанди депутатів від правлячої парламентської коаліції. Відповідну заяву він зробив у жовтні 2011 року. Щоправда, Зубко не назвав імен, нарікаючи на те, що у прокуратури не вистачає засобів для протидії такого роду злочинності.

Нагадаємо, в Україні кримінальну відповідальність за контрабанду також скасували - за ініціативою Президента Віктора Януковича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram