ГоловнаСвіт

Pussy Riot включено в шорт-лист премії Сахарова

Лауреата премії буде названо 26 жовтня.

Pussy Riot включено в шорт-лист премії Сахарова
Фото: EPA/UPG

Учасниць групи Pussy Riot Марію Альохіну, Надію Толоконникову та Катерину Самуцевіч включено в шорт-лист премії імені академіка Сахарова за 2012 рік.

Про це з посиланням на представницю прес-служби Європарламенту Сату Хелін, повідомляє "Інтерфакс".

Окрім Pussy Riot, у шорт-лист включено білоруського правозахисника Алеся Бєляцького, іранcьку правозахисницю Насрін Сотудех і іранського режисера Джафара Панахі.

Лауреата премії буде названо 26 жовтня в рамках наради фракцій Європарламенту. Вручення нагороди відбудеться 12 грудня в Страсбурзі на пленарному засіданні.

Премію імені Андрія Сахарова вручають щорічно за досягнення в галузі захисту прав і основних свобод людини, розвитку демократії та відстоювання верховенства закону, повагу до міжнародного законодавства і захисту прав меншин.

Європарламент номінував Pussy Riot на премію Сахарова 14 вересня. МЗС Росії назвало цю ініціативу неповагою до суду, висловивши думку, що діяльність групи "не має ніякого стосунку до питань свободи думки".

Трьох учасниць Pussy Riot засуджено на два роки позбавлення волі за так званий "панк-молебень" у храмі Христа Спасителя в лютому 2012 року. Дівчата виконали з амвона фрагмент своєї пісні "Богородице, Путіна прожени", після чого охорона випровадила їх з храму. Пізніше запис "панк-молебню" з накладеним студійним звуком було викладено на YouTube.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram